Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Литературата в Нощта на музеите

05 септември 2013, 17:30 часа • 14232 прочитания

От Лигата на разказвачите през Деян Енев, Михаил Вешим и Алек Попов, Йордан Ефтимов, Михаил Неделчев и Борис Роканов – тази година „Нощта” ще бъде пространство за силната българска литература, за срещи на пишещи и четящи, и участия на дебютиращи автори. Писателите ще се срещат с читатели в култови пловдивски клубове, книжарнци и галерии.

В първия ден на „Нощта”, 20 септември, от 19:00 ч. в Балабановата къща публиката ще има възможност да се запознае с някои от най-новите имена в съвременната българска литература на представянето на новия брой на списание „Страница“. Пловдивското списание е сред най-реномираните издания за литература в страната и се радва на широк кръг от почитатели. Вторият брой за тази година е посветен на младите писатели, а събитието ще бъде съпътствано с разговор-дискусия за съвременния литературен контекст с някои от авторите на списанието.

Вторият ден от „Нощта”, 21 септември, ще предложи богат избор от литературни събития. Първото от тях е в Петното на Роршах, където вече пети сезон литературен клуб „Spirt and spirit организира писателски срещи. Тази година срещата носи името „Началото“, а специалните гости са писателите Деян Енев, Алек Попов и Михаил Вешим.

Литературната Нощ на 21 септември продължава с разговор за литературата в Нов Български Университет с писателите Пламен Дойнов, Емилия Дворянова, Михаил Неделчев, Йордан Ефтимов. Темата на срещата ще бъде академичният проект – „Нова българска литература”.

Онези, които предпочитат да разкажат своя собствена история, могат да го направят на поредното издание на „Лига на разказвачите“ в книжарница „Хеликон Пловдив – Център“. Участниците трябва да сътворят 5-минутна интерпретация по зададена тема пред публиката и авторитетното жури. За първи път „Лигата на разказвачите“ ще се проведе в книжарница.

Същата вечер посетителите на „Нощ на музеите и галериите – Пловдив“ ще бъдат „смутени“ в Студио „Роканов“, където ще се проведе разговор с поета Борис Роканов на тема „Смущаващо изкуство“. Поводът е представянето на неговия нов сборник с пиеси „Да живее кралицата“ (Изд. Факел), което ще бъде превърнато в нетрадиционно четене. В празното пространство срещу номер 11 на улица Загреб, в емблематичния за Пловдив квартал „Капана“, ще се разиграе пиесата „Опечалените“. Режисьор на пиесата е талантливата Ида Даниел, позната и като автор на поезия и проза. Всичките 29 действащи лица в нея ще бъдат представени от един и същи актьор, спомогнат от звукови ефекти, даващи 29 различни характера. Публиката ще има възможност да гледа това нетрадиционно четене и през прозореца на студио Роканов в компанията на самия автор.

Интерпретацията на романа „Възвишение” ще бъде център на разговора с Милен Русков точно в 21:00 ч. пред Драматичния театър – Пловдив. Срещата-разговор между публиката с писателя, режисьора Иван Добчев и драматурга Александър Секулов ще започне веднага след края на уникалния спектакъл-шествие „Възвишение и Дядо Юван”.

Разговори, представяне на книги, разкази, поезия и дебат – всичко това ще бъде част от литературната програма на „Нощта”, а дотогава следете интересни новини и интервюта с участниците във фестивала в блога на „Нощта”  - http://www.night.bg/blog/

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес