Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Левски отново загуби финала на Балканската лига

22 април 2013, 11:37 часа • 4942 прочитания

След един много силен сезон в Балканската лига, отборът на "Левски" завърши на второ място. В повторение на финала от миналогодишното издание "сините" отстъпиха в драматичен мач на "Галил Гилбоа" след две продължения със 79:87, предаде БГНЕС.

В редовното време резултатът бе 63:63, а след първото продължение 75:75. "Левски" имаше своите възможности, за да спечели срещата, но късметът бе на страната на гостите в срещата, играна в Арена Самоков в едноименния град. Двубоят бе равностоен почти през целия мач, а напрежението си каза думата и грешки не липсваха. "Галил Гилбоа" поведе, но благодарение на Митко Ангелов "Левски" се върна в срещата и изравни. След няколко размени на водачеството, в средата на втората част, Младен Пантич отбеляза три поредни атаки под коша за "Левски", с което сините поведоха, а тройка на Неманя Протич им даде преднина от 26:20 – най-голямата разлика до момента в мача.

Американското крило Раким Сандърс държеше нападението на "Галил Гилбоа" и бе единственият, който тормозеше сините в отбрана. Същият бе отбелязал 17 точки за гостите за първото полувреме. Но българският тим поведе с осем точки на почивката - 41:33. Още с първата си атака за второто полувреме, "Левски" за първи път направи разликата двуцифрена. "Галил Гилбоа" отговори и след поредица от тройки те стопиха аванса само до една точка, четири минути преди края на периода. Тогава се разигра Неманя Протич, който тези моменти върна малко спокойствие в съотборниците си, и преди последната четвъртина, разликата отново бе шест точки – 58:52.

Това число 58 се оказа много неприятно, тъй като "Левски" се закотви на него в продължение на 6 минути от последната част. Сините не успяваха да пробият защитата на израелците, а те от своя страна отбелязаха 8 поредни точки за 58:60. Павел Иванов отбеляза тройка, последва и кош на Маринович, за 63:60, а на таблото скоро оставаше само минута и половина. В тях "Галил Гилбоа" вкара 3 точки от наказателни удари, а "Левски" изпусна своя шанс да довърши съперника в редовното време - 63:63 и продължение.

Двата отбора размениха по една тройка за старт на първото продължение като за "Левски" точен бе Неманя Протич. Отново резултатът бе равен при 71:71, но гостите отбелязаха четири поредни точки. 50 секунди преди края на продължението "Левски" губеше със 71:75, но Марко Маринович вкара четири фаула, за да изравни до 75:75. "Галил Гилбоа" не успя да пробие здравата защита на сините в оставащите 21 секунди и мача отиде във второ продължение - първи финален мач в историята на Балканската лига с две продължения. Младен Пантич обаче напусна с пет лични нарушения в края на първото продължение, което може би се оказа и решаващо за изхода от двубоя.

Във вторите добавени 5 минути гостите от Израел имаха повече късмет и доведоха резултата до 87:79 в тяхна полза и така спечелиха това издание на Балканската лига. За Левски Марко Маринович приключи с 18 точки, Младен Пантич добави 17, а Протич и Иванов се отчетоха съответно с 13 и 10. С 30 точки за Галил завърши Сандърс, който бе обявен и за MVP на финалната среща.

Сега "Левски" се настройва на домашна сцена, където остава да изиграе един мач от редовния сезон като гост на "Черноморец Бургас". Следват плейофи, които стартират още на 29 април.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес