Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Легионерска болест плъзна в болница в Бризбейн

08 юни 2013, 12:01 часа • 7976 прочитания

Една от най-големите болници в австралийския град Бризбейн – „Уесли”, затвори врати за пациенти. Решението на ръководството на лечебното заведение е взето, след като двама пациенти заболели от легионелоза, или „легионерска болест”. Миналата неделя един от пациентите – 60-годишен мъж – починал, а друг в момента се намира в интензивното отделение.

Разпространител на това остро белодробно инфекциозно заболяване обикновено е вентилационната система, но според думите на местен специалист във вентилацията на бризбейнската болница не е открита бактерията, която предизвиква болестта. Тя обаче била открита във водопроводната система на „Уесли”.

Сега лекарите търсят връзка с 1400 бивши пациенти, изписани от лечение след 25 май – инкубационният период на болестта е 10 дни. В момента в болницата се намират 480 пациенти.

Името на заболяването е свързано с епидемия на тежко респираторно заболяване през 1976 г. във Филаделфия (САЩ), протичащо подобно на пневмония. През юли 1976 г. над 4000 членове на Американския легион се събрали на годишен конгрес на организацията. Почти всички отседнали в един хотел, чиято вентилационна система съдържала смъртоносната бактерия. Три дни след края на конгреса починал един от участниците. Впоследствие заболели още 220 души, от които 33-ма починали, припомня ИТАР-ТАСС.

Според представители на ръководството на бризбейнската болница това е първият известен случай на „легионерска болест” в съвременно лечебно заведение, снабдено с най-модерна техника.

 

 

 

 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес