Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Леден запор при "Железни врата" и Силистра спира корабоплаването по Дунав

06 февруари 2017, 13:38 часа • 4597 прочитания

Леден запор при хидросъоръжението „Железни врата” в сръбския участък и при Силистра спира корабоплаването по река Дунав, каза капитан Тони Тодоров, директор на Дирекция „Речен надзор – Лом” към Морска администрация.

В района на хидросъоръжението и край Силистра реката все още е замръзнала.

„От 24 януари е разрешено корабоплаването в участъка от Ново село до Оряхово, защото реката е чиста от лед. Корабоплаването се извършва само в светлата част на деня, защото няма навигационно обграждане. Плаващите знаци по река Дунав ги няма, ниско е нивото и с цел по-голяма безопасност на корабоплаването е ограничено плаването само в светлата част на денонощието и при добри благоприятни метереологични условия”, обясни капитан Тодоров, цитиран от Фокус.

Вероятно днес от Русе нагоре по течението на Дунав също ще бъде разрешено корабоплаването.

„Няма кораби, които да се движат по реката освен ферибота Оряхово – Бекет. Всеки е стигнал до някъде и изчаква. В пристанището в Лом има кораби, които трябва да пътуват на запад по горното течение на Дунав, но изчакват де се отвори реката при „Железни врата”. Три кораба под български флаг изчакват да се отвори корабоплаването през сръбския участък, за да стигнат до Германия”, допълни капитан Тодоров.

Той обясни, че в Ломското пристанище изчакват и дава австрийски кораба.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес