Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къде са липсващите кодове за тол системата?

04 септември 2023, 17:00 часа • 7038 прочитания

Договорите с австрийската "Капш" и кодовете за достъп до тол системата отново са на дневен ред след изявлението на регионалния министър Андрей Цеков, че липсва изходният код на електронната система за събиране на пътни такси. А пък е предаден на Агенция "Пътна инфраструктура".

Това е станало на два пъти. През 2018 г. с приемо-предавателен протокол от "Капш" са предали на CD ключа за електронната система на винетките. Година по-късно на USB е предаден ключът за тол таксите.

Има и едно трето предаване на кодове. За това се съобщава в сайта на Агенция "Пътна инфраструктура". Станало е на 24-ти март 2022 г. в присъствието на служебния регионален министър Гроздан Караджов, зам.-министъра Явор Пенчев, председателя на АПИ Тодор Василев и директора на Националното тол управление Иво Иванов. Още: Признание от министър на Радев: Не знаехме, че липсва код за събиране на тол такси 

Драмата с кодовете

Михаел Вебер – официалният представител на "Капш" в България, е предал администраторските кодове за достъп до тол системата, с които могат да се създават права на служителите за работа в нея. Приел ги е Асен Ненчев - член на Управителния съвет на АПИ, в чиито отговорности е Националното тол управление. Има и снимки.

Още: Скандално предложение: Който руши пътищата най-много, ще плаща по-малко тол такси

Асен Ненчев е назначен на 14 март 2022 г., по времето, когато премиер е Кирил Петков, а регионален министър - Гроздан Караджов. Освободен е на 11.08.22 от служебния регионален министър Иван Шишков.

"Всички съществуващи досега потребителски кодове за достъп също са ревизирани. Новите кодове за достъп на служителите в тол управлението, които ще създаде Ненчев, ще бъдат поименни. Така ще могат да се контролират по всяко време действията на конкретните служители с достъп и ще се избегнат съмнения за нерегламентиран достъп от страна на трети лица. На всеки 6 месеца тези кодове ще бъдат актуализирани", се сочи в съобщението на АПИ от март 2022-ра.

По темата с кодовете се изказа и бившият ръководител на АПИ Георги Терзийски в профила си във Фейсбук: "(...) два са разработените софтуерни продукта специално за българската тол система. Единият интефейс е връзката от и към МВР достъп до базата данни с регистрациите на автомобилите за целите на правоприлаганет. Вторият е интерфейса за достъп до преминаванията и достъп до нарушенията , на базата на който МВР получава достъп и може да “вижда” всяко преминаване и всяко нарушение, както и Агенция “Митници” съответно за митнически нарушения. Същият интерфейс се използва от системата на АПИ за издаването на фишове.За тези интерфейси и кодовете им има пълно описание на хартия в АПИ , поне имаше до средата на май 2021 г, . и отделно на защитено място (репозитори) стояха самите администраторски кодове". Пълното изказване - ТУК!

Достъп? Няма!

Според министър Цеков към днешна дата обаче достъп до системата има само нейният разработчик ("Капш" – б.р.). Още: Божанов ще предложи камерите по пътищата да отчитат и техническите прегледи

За изчезналите кодове той е сезирал Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

След доклад от председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ до МРРБ министърът е информирал ДАНС, че изходният код не е наличен в АПИ и няма информация къде и от кого се съхранява. Андрей Цеков е поискал съдействие от агенцията за проверка, тъй като Националната тол система е част от националната сигурност на страната.

„Тол системата, за която държавата е платила 180 млн. лв. и която трябва да бъде както софтеурно, така и хардуерно собственост на българската държава, на практика не се контролира в момента от държавата“, подчерта регионалният министър и коментира, че това не позволява АПИ да има проследяемост и контрол върху системата, така че да може да събира дължимите тол такси.

Всъщност държавата е платила 180 лева само по един от двата договора с „Капш“, но и още десетки милиони. По втория със сигурност са платени 60 млн. лв. до края на миналата година плюс още близо 17 милиона от началото на годината досега.

Договорите

Първият е „Проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5т. (Тол) и на база време за леки автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5т.(електронна винетка)”

Той е на стойност 179 996 400 лв. с ДДС. Подписан е на 16.01.2018 между АПИ и консорциум „КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС“. В него участват 4 дъщерни фирми на австрийската компания от няколко държави: „Капш Телематик Технолоджис България“ (с 47% дял), „Капш Телематик Сървисиз“ – Полша(34%), „Капш ТрафикКом С.Р.Л. - Италия (9,5%), и „Капш ТрафикКом Транспортейшън СА“– Испания (9,5%).

За изпълнение на този договор са наети две фирми за подизпълнители.

  • Първият подизпълнител е „ИТА Инженеринг“ ООД (София)с дял 27% - за подготовка и изграждане на център за управление и наблюдение,допълнителни помещения; ремонт и оборудване на дейта центрове; ново и допълнително оборудване за съществуващите контролни точки и изграждане и монтаж на новите контролни точки; доставка и монтаж на терминали за самообслужване за закупуване на маршрутни карти и мобилни офиси; изграждане на оптична мрежа; подготовка и конфигурация на широкообхватна компютърна мрежа.
  • Вторият подизпълнител е фирмата-майка „Капш ТрафикКом АГ“ (Австрия) с дял 22% - за управление на проекта, доклади, администриране; интегриране на системата и изготвяне на прототип; ПР и разяснителни материали; изработване на уеб портал и мобилно приложение за закупуване; провеждане на тестове; планиране и провеждане на обучение за 500 човека; доставка и оборудване на мобилните контролни единици.

С допълнително споразумение от септември 2018-та са променени технически детайли по контракта без цената. Още: Тол системата скърца заради технически, правни и финансови засечки

Договорът е финализиран на 12-ти май 2020 г. и е платена цялата дължима сума.

Седем месеца по-късно (на 23.12.2020), в нарушение на закона, с пряко възлагане АПИ подписва с „Капш“ втори договор – на стойност 141 263 248 лв. с ДДС. Срокът му е 60 месеца и изтича в края на 2025 г.

Той е за „Проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка на взаимодействието между програмните и апаратните ресурси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5т. (Тол) и на база време за леки автомобили с обща технически допустима максимална маса до 3,5 т. (електронна винетка)“.

По него АПИ дължи за първите 24 месеца по 2.5 млн. лв. с ДДС на месец – тоест общо 60 млн. лв. до края на 2022 г. би трябвало да са платени. А от 25-ия месец до изтичане на срока на договора (до 60-я месец) - по 2.112 млн. лв. с ДДС месечно.

Против закона

Нарушението на закона при възлагането на втория договор е констатирано и от Агенцията за държавна финансова инспекция, и от Сметната палата.

Първа се е произнесла Агенцията за обществени поръчки. Нейното становище е, че няма достатъчно доказателства за законосъобразно избраната процедура – договаряне без предварително обявление. Макар то да няма задължителен характер, никой не си е направил труда да набави нужните „допълнителни аргументи и доказателства“. Такива впоследствие са били представени пред одиторите от Сметната палата, но и те не са ги счели за основателни.  Това става ясно при проверката на Сметната палата от юли месец 2022 г.

Наетият от нея външен експерт констатира, че не са налични обективни технически причини, които да налагат дейностите да се изпълнят от „Капш“.

Още тогава експертът е установил, че ако изпълнителят по договора от 16.01.2018 г. е спазил всички изисквания за публикуване на изходен код и техническа документация по проекта, както и изискванията за обучение на персонал на възложителя, не би следвало да разполага с уникално познание, което друг да не може да придобие от техническата документация.

При извършена от него проверка в нормативно установеното хранилище за изходен код и документация не е открит изходен код или документация за тол системата. Но той изрично е упоменал, че изходният код е бил предаден.

„Предаването на възложителя на изходния програмен код и техническата документация като Софтуер с отворен код води до извода, че възложителят може да възложи обществената поръчка с предмет „Проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка за взаимодействието между програмните и апаратните ресурси...“, пише в доклада на Сметната палата.

В него е пояснено, че „Изходен програмен код“ е набор от инструкции и коментари, написани на разбираем за човека език за програмиране, които формират компютърна програма, а „Софтуер с отворен код“ е компютърна програма, чийто изходен програмен код е публично достъпен за безплатно ползване, с право на преглед и с право за редактиране при условия, определени от носителя на авторските права.

Противоречия

Описани са от регионалното ведомство и АПИ общо три предавания на изходни кодове. Официално съобщение има само за последното - от 24-ти март 2022 г. За предишните сега съобщава министър Цеков, че са станали съответно през 2018 и 2019 г. Едно предаване на кодове описва в своя доклад и Сметната палата.  

Констатации на АДФИ

АДФИ в своя доклад за проверките, извършени в четвъртото тримесечие от миналата година, сочи, че начисленият нетен приход от такси общо (електронни винетки, тол такси и компесаторни такси) за 2019 г. е 399 287 370 лв., за 2020 г. - 384 148 408 лв., и за 2021 г. - 453 483 742 лева. Тоест, общо 1,237 млрд. лева приходи. Общият размер на разходите за 2019 г. е 77 924 503 лв., за 2020 г. -105 730 482 лв., за 2021 г. - 90 849 771 лв. Тоест, размерът им е 196,6 млн. лв. Още: "И финансовата инспекция улици АПИ в нарушения за тол системата"

Констатирано е, че част от периода на гаранционна поддръжка на софтуер и оборудване по договора за изграждане (по първия договор от 2018 г. – б. а.) съвпада с периода на изпълнение на договора за експлоатационна поддръжка - от 23.12.2020 г. до 15.11.2021 г. (по втория договор – б. а.)

Освен това имало нерешени проблеми или инциденти, открити през 2019 г., 2020 г. и 2021 г., които се отнасят за гаранционната поддръжка по първия договор, приключила на 15.11.2021 г., а за част от него - на 11.02.2022 година.

Констатирани били забележки, недостатъци, липси, некоректно посочена информация в месечните доклади на изпълнителя, като те сочат за пропуски и неточности в изпълнението на дейностите по проактивен мониторинг и експлоатационна поддръжка. Още: "Капш" пред Actualno.com: Изградили сме повече от 80% от рамките на тол системата

От страна на ръководството на Националното тол управление и АПИ не били предприети действия за спазване на клаузите на договора по приемане на изпълнението и изплащането на дължимите суми. Това, според доклада, от една страна води до правна невъзможност за предявяване на претенции спрямо изпълнителя, а от друга страна - до предявяване на неустойки в големи размери от него.

Само за първите 8 месеца от договора натрупаната неустойка от закъснения в плащането е 269 583 лв. В сключения договор за поддръжка били заложени клаузи, които не защитават интересите на възложителя, а изпълнителят е поставен в по-благоприятно положение.

Определени били 10 дни за проверка на изпълнението и приемането на дейностите, а практиката за 15-те предишни месеци показва, че АПИ не е била в състояние да извърши приемането и плащането на дължимите суми в рамките на 10 календарни дни. Всъщност точно така били натрупани тези близо 270 000 лева неустойки. Още: Идея: Тол системата става обект от националната сигурност след незаконен договор за 136 млн. лв.

За изпълнителя била предвидена „преходна фаза“ за всички проблеми при неспазено ниво на обслужване от 4 месеца, през които не могат да му се налагат глоби за неспазване на нивото на обслужване и на ключовите показатели за ефективност. В полза на изпълнителя бил и предвиденият „толеранс“ - ограничение за нарушенията на времето за разрешаване на проблеми, за които не се налагат глоби.

През периода от 23.12.2020 г. до 14.11.2021 г, през който оборудването и софтуерът на електронната система било в гаранционна поддръжка, заплащаните от АПИ месечни суми по договора към същата фирма са еднакви с тези за периода след 15.11.2021 г.

Не съществува конкретно записан текст, че в периода от 23.12.2020 г. до 14.11.2021 г., софтуерът е бил в гаранционна поддръжка по договора от 2018 г.

За голяма част от дейностите не са предвидени срокове за реакция и за разрешаване на проблемите, като по този начин е допуснато те да се извършват в рамките на месеци или дори за повече от 1 година.

В доклада е вписано, че не са съставени актове за установяване на административни нарушения, но са взети последващи мерки по Закона за държавната финансова инспекция. Тоест, даден е на прокуратурата.

Прокуратурата

Първият договор е проверяван от Софийска градска прокуратура и резултатът от нея е „преписката е прекратена“.

За втория няма публично оповестен резултат. За нарушения по него са сигнализирали както от АДФИ, така и от Главна дирекция "Национална полиция" през март 2022 г.

Според разследващите има данни за нанесена щета в особено големи размери на държавния бюджет, както и за неизпълнение на договор, който е сключен с "Капш". Образуваното досъдебно производство е следствие от ревизията, възложена от служебния регионален министър Виолета Комитова. За него има сигнали от народни представители, а сега и от настоящото ръководство на МРРБ.

Според ГДНП за първите 24 месеца от влизането на втория договор в сила на изпълнителя е плащано по 2.5 млн. лв. с ДДС на месец. А от 25-ия месец до изтичане на срока на договора (до 60-я месец) се плаща по 2.112 млн. лв. с ДДС. Това (без да е ясно какво точно) според МВР е "основание за предполагаема от разследващите предпоставка за нанесена щета в особено големи размери на държавния бюджет".

Констатирано е и неизпълнение на договора от страна на "Капш" – консорциумът не е обучил специалисти и е допуснал подизпълнител да осъществява нерегламентиран, съгласно клаузите на договора, достъп до данните на системата.

В обобщение – от прокуратурата са прекратили преписката по първия договор, очаква се от нея да каже ще предяви ли обвинение за подписването на втория договор и кой е скрил дадените от „Капш“ отворени кодове за достъп до тол системата на България.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес