Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Куп жалби блокират опита на държавата да постави на колене пътните строители за зимната поддръжка

25 октомври 2021, 15:26 часа • 3896 прочитания

Както Actualno.com подсказа преди седмица, жалби ще стопират дублиращите поръчки за зимно поддържане на републиканските пътища в страната. Засега 17 са входирани пред Комисията за защита на конкуренцията. Четири от тях са подадени на 22-ри октомври, а 13 – ден по-рано. Всички са със статус "иницииран процес" и поискана временна мярка "спиране на процедурата".

Срокът за обжалването на търговете, обявени от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), все още не е изтекъл.

Припомняме, че на 15-ти октомври АПИ обяви нови поръчки за зимно поддържане с прогнозна стойност близо 100 млн. лв. при действащи петгодишни договори. Обявлението за търсене на други изпълнители беше изненадващо, защото избраните през 2019-та година вече стартираха на практика дейността си.

Обявени са 7 спешни процедури за 28-те области и автомагистралите "Тракия", "Струма" и "Марица". По всяка от седемте процедури има по една или повече подадени оплаквания в Комисията за защита на конкуренцията. 

"Грома Холд" ЕООД протестира срещу избора на нов изпълнител за пътищата в Смолян и Благоевград.

Жалбата на „Обонато Билд“ ЕООД е срещу поръчката за ОПУ – София.

 

 

"Европейски пътища" АД досега поддържаше пътищата в Пазарджик и Пловдив и се възпротивява срещу решението на АПИ за откриване на нова процедура.

„Пътстрой ВДХ“ ЕАД (правоприемник на „Пътстрой Бургас“ ЕООД) е срещу поръчката на АПИ за пътищата в Бургас.     

„Инфра Експерт“ АД – срещу поръчката за София и Бургас.

Фирма „АБ“ АД – срещу процедурата за пътищата в област Хасково и АМ „Марица“.

„Пътно поддържане – Сливен“ ЕООД обжалва процедурата, касаеща републиканските пътища в област Сливен.

Протестът на консорциум „ВПП“ (създаден между фирмите „Виастрой“ АД, Пътперфект-Т ЕАД, Новако строй ЕООД, ПСТ Груп ЕАД, ПСТ София ЕООД и Проект Строй 1 ЕООД) е срещу обявената поръчка за ОПУ Ловеч.

„Пътперфект – Т“ ЕАД обжалва решението на АПИ, с което започна нова процедура за пътищата в Силистра.

„Пътинженерингстрой – Т“ ЕАД е срещу търга за пътищата в Търговище и Разград.

„Пътни строежи – Велико Търново“ АД е с жалба срещу процедурите за държавните пътища в областите Велико Търново и Габрово.

„Пътинженеринг“ АД обжалва частта от поръчката за зимно поддържане на пътищата в Русе.

Пред вестник „Строител“ регионалният министър арх. Виолета Комитова преди три дни заяви, че от август месец работят по обществена поръчка за зимно поддържане и тя е вече факт.
"Ако не успеем да се споразумеем с компаниите, които имат договори, продължаваме с тази обществена поръчка. Ще търсим нови фирми, които да почистват и поддържат пътищата", каза министърът.

Тя подчерта, че зимното поддържане ще бъде осигурено с тези фирми, с които работят досега "или в случай, че не са съгласни на споразумение – с тези, които ще се явят и ще спечелят обществените поръчки, които сме пуснали през АОП".  

Въпреки изрично заявените добри намерения да осигури зимното поддържане, е твърде възможно за областите, които се обжалват, да се получи тупикова ситуация – липса на споразумение по действащите договори и блокиран избор на нови изпълнители.

А до нуждата от споразумения се стигна след като се оказа, че сумите по действащите петгодишни договори (до 2023-та година) са на места многократно надхвърлени с допълнителни възлагания на нови обекти за текуща поддръжка. По думите на министъра служебното правителство е заварило АПИ с напълно изчерпан бюджет към 30 април и затова се наложи актуализация със 100 млн. лева за зимно поддържане. Освен това не била платена дейността на фирмите за миналата зима.        

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес