Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КС закри комисията за помилванията, Яне ще прави нова

12 април 2012, 12:03 часа • 4729 прочитания

Временната парламентарна комисия за проучване на нормативните основания, фактите и обстоятелствата при помилване, опрощаване на несъбираеми държавни вземания и даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него през периода 22 януари 2002 - 22 януари 2012 г. прекратява дейността си.

С решение № 6 Конституционният съд закрива комисията. 

Но след Великденските празници, ще внесе проекторешение за създаване на нова временна парламентарна комисия, което 100% ще бъде съобразено с решението на КС.

Това обяви депутатът Яне Янев, който е и председател на временната парламентарна комисия за проучване на нормативните основания, фактите и обстоятелствата при помилване, опрощаване на несъбираеми държавни вземания и даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него през периода 22 януари 2002 - 22 януари 2012 година.

Новата комисия ще се занимава с проучване на фактите и обстоятелствата, свързани с действия и инициативи на длъжностни лица от органи на изпълнителната власт, както и на граждани при и по повод помилване, опрощаване на несъбираеми държавни вземания и даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него за периода 22 януари 2002 г. – 22 януари 2012 г., обясни Яне Янев. Депутатът е убеден, че е необходима законодателна инициатива за решаване на повдигнатите от обществото и медиите въпроси. Според него трябва да се въведе задължително обнародване на указите на държавния глава за помилванията. "КС на практика с една цялостна рамка ни дава възможност да продължим работата си, силно улеснени сме от решението му по отношение на всички спорни моменти", посочи той.

Не може да се съмняваме в легитимността на решението на КС. Уважаваме аргументите на конституционните съдии и ще ги впишем в мотивите на новата комисия, потвърди Янев. Тази комисия прекратява дейността си, но няма пречка при създаването на новата комисия да се впише текст, че архивите на тази може да се прехвърлят към другата комисия, прогнозира той.

Държим този период за проучване 2002-2012 година да остане, защото добре познаваме материята и установихме, че точно в този отрязък от време има допуснати, меко казано, нередности, отбеляза Яне Янев. Ще се убедите, че това, което е правено в сегашната временна комисия, не нарушава закона, заяви народният представител.

Решението на КС е изключително ясно и казва, че Народното събрание би могло да създаде временна парламентарна комисия в обсега на своите правомощия и по-специално да се занимава с действията на изпълнителната власт и на лицата, които са станали инициатори на съответните производства, които са се превърнали в укази на президента. И сега сме се занимавали с лица от изпълнителната власт - не случайно комисията беше отворена, допълни той.

Народни представители твърдяха, че комисията ни има намерение да осъществява парламентарен контрол над президента и вицепрезидента, но тя не е правила такова нещо и не е имала подобни цели, опроверга думите им Янев. С това решение КС потвърждава необходимостта от изясняване на всички правни аспекти, свързани с помилванията, опрощаванията на дългове към държавата и даване на българско гражданство, заяви председателят на досегашната временна комисия.

Не искаме да остане неясна нито една хипотеза, допълни той. Всички форми на парламентарен контрол, в това число и създаване на парламентарна комисия по отношение на дейността на президента, биха били недопустими, убеден е Янев. Никога не сме имали за цел да упражняваме парламентарен контрол на дейността на президента, подчерта той.

Припомняме, че Конституционният съд /КС/ обяви за противоконституционно създаването на Временна парламентарна комисия, която разследва помилванията и даването на българско гражданство по време на двата мандата на президентската двойка Първанов - Марин. Според магистратите основанията за постановяване на помилване се преценяват от президента или вицепрезидента и е недопустимо да се искат мотиви за тях. Те твърдят, че обнародваните укази на държавния глава за помилване не подлежат на преразглеждане от друг държавен орган. Позицията на конституционните съдии е, че началото на втория мандат на двойката Първанов-Марин, които са преизбрани, започва от деня, в който е бил прекратен първия мандат и затова не е необходим нов президентския указ за правомощията на вицепрезидента Ангел Марин.

Редактор: Ивайло Кючуков

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес