Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КРС: Мобилните оператори да предупреждават абонатите за събиране на задължения

17 август 2012, 12:42 часа • 7298 прочитания

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще задължи операторите да информират абонатите при предприемане на действия по събиране на техни задължения, съобщиха от комисията.

Предвид общественото недоволство и многобройните жалби, постъпили в КРС срещу използването на недобросъвестни практики при извънсъдебното събиране на задължения на крайни потребители на електронни съобщителни услуги, регулаторният орган предприе действия по изменение на Общите условия за взаимоотношения с крайните потребители на предприятията, предоставящи гласови телефонни услуги.

С оглед гарантиране защита на правата на потребителите и изпълнявайки законовите разпоредби, комисията ще изиска от предприятията да допълнят общите си условия с клауза, която ги задължава предварително и по подходящ начин (чрез кратко текстово съобщение – SMS, писмо с обратна разписка, записващ се телефонен разговор, писмо по електронната поща на посочен от абоната електронен адрес за контакти и др.) да информират абоната, че ще бъдат предприети действия по извънсъдебно събиране на негови неплатени парични задължения, включително и когато за целта ще се ползват услугите на трети лица (кредитни бюра, агенции за събиране на вземания и други).

Предвид максимална прозрачност и осведоменост, операторите следва да информират потребителите както за размера и основанието на паричното им задължение, така и за третото лице, което ще събира вземането.

Мисията и основната цел на КРС винаги е била осигуряването на условия, за развитие на ефективна конкуренция на пазара и среда, в която потребителите да имат възможност за информиран избор на услуги и за пълноценно упражняване на техните права. В качеството си на регулаторен орган в областта на осъществяване на електронни съобщения и с оглед защита на обществения интерес, КРС призовава операторите към стриктно спазване на закона, както и за коректно и отговорно отношение към българските потребители.

Редактор: Бойко Пеев

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес