Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кризата може да остави Италия без кметове

22 ноември 2012, 10:34 часа • 3054 прочитания

Над 400 италиански кметове участваха в Милано в многочасова акция на протест срещу предвидените в проектобюджета на страната за следващата година сурови мерки за икономии. Това съобщават местни медии, предаде БЛИЦ.

Градоначалниците, сред които са кметовете на Рим, Милано, Торино и Венеция, излязоха на улицата по време на обсъждането на бюджета в парламента и заявиха, че ще подадат оставка, ако документът бъде приет в сегашния му вид, предвиждащ съкращаване на държавните разходи и намаляване на финансирането на областите и общините.

Проектобюджетът бе одобрен през октомври от Съвета на министрите на Италия. Предвижда се, че мерките за сурови икономии ще позволят на страната да възстанови икономическата си стабилност.

Но според кметовете с приемането на документа кметствата ще се окажат на ръба на фалита и няма да могат да предоставят на гражданите необходимите им услуги.

Приемането на бюджета е едно от двете условия на президента на Италия Джорджо Наполитано, които депутатите трябва да изпълнят, преди определянето на датата за предстоящите парламентарни избори. Второто условие е приемането на закон за реформи в изборното законодателство.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес