Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Край Сенокос става страшно: Двата шведски самолета, булдозер и верижна техника гасят пламъците

01 август 2024, 20:30 часа • 3652 прочитания

Пожарът край село Сенокос, община Симитли, навлезе в горските територии и се разраства в посока Пирин, предаде БТА. Той се разраства с бързи темпове и е възможно да бъде спрян само по въздух.

"На територията на област Благоевград има три активни огнища, това са три големи пожара, съобщи директорът на Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП) инж. Валентин Чамбов. По думите му този край  Сенокос бързо е станал върхов, като в момента горят иглолистни култури. Според него пожарът край Сенокос е много активен и едва ли ще успеят да се справят с него в рамките на днешния ден. Той каза още, че теренът е много стръмен и авиообработката е единствата подходяща за гасенето на този пожар.

Още: Нов пожар: Къщи горят в село Сенокос, община Симитли

Какво е предприето 

„Има достатъчно жива сила - пожарникари, горски и доброволци. Въпросът е, че трябва да го погасим с подходяща техника", обясни Чамбов и добави, че предстои да бъде направена разстановка на екипите, силите и техниката, които през утрешния ден ще помагат в борбата с пожарите в Благоевградска област.

"На място има голям брой пожарникари, горски служители и доброволци, но при положение, че пожарът е върхов, няма как да бъдат ползвани на терен. Четири къщи в селото са изгорели, пета е спасена от горските служители. Евакуация е направена на жителите на селото, няма пострадали", каза областният управител на Благоевград Георги Динев.

Затова двата шведски самолета, които гасяха огъня на българо-гръцката граница в планината Славянка, се предислоцират и ще гасят край Сенокос.

Още: Глобата за палене на огън против закона: Достатъчно ли е? Успокоения за пожара в Царацово

Вероятно причината е човешка небрежност

Огънят там тръгна около 16 ч. от двор на къща в една от махалите, където хората са варили буркани. За броени минути пламъците изпепелили 4 къщи и обхванали гората в полите на Пирин.

На място вече има над 100 доброволци от Община Симитли. Верижна техника ще направи просеки, за да бъде ограничено разпространението на пожара.

Очаква се всеки момент в Сенокос да пристигне и булдозер, който да се включи в направата на просеки в край Струмяни, където също се борят с голям пожар.

Според хора, участващи в гасенето на пожара, привечер се е появил вятър, поради което огънят е тръгнал и към махала „Димовци". По тази причина се предприема предислоциране на доброволците.

Хората са уплашени

Според областния управител Георги Динев няма пострадали хора. Една жена е била евакуирана от полицейски екип.

В Сенокос живеят постоянно около двайсетина души в пръснати махали. Те са уплашени от бързото развитие на пожара. "Изгорели са 4 къщи, за щастие няма пострадали хора. Сега отидоха да евакуират една жена, която живее в съседната махала. Пожарът обхваща гора и бързо се разпространява", съобщи областният управител Георги Динев.

Ще се търси отново европейска помощ за гасене от въздуха.

От Община Симитли и съседната Община Кресна отправиха призив за събиране на доброволци.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес