Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Крадци върнаха Полковото хитлеристко трофейно знаме от ВСВ

09 август 2013, 20:26 часа • 22442 прочитания

Продължава работата по установяване на заподозрени за кражбата на Полковото хитлеристко трофейно знаме от Втората световна война. Това каза главен инспектор Ангел Папалезов, началник сектор „Културно-исторически ценности” в Министерството на вътрешните работи.

Рано тази сутрин откраднатото немско бойно знаме се появи пред офиса на Агенция „Фокус” . Знамето е открито в пластичен пакет, оставен пред входа на „Фокус” от дежурните на Агенцията. На знамето има инвентарен номер на фондовете на Националния Военноисторически музей в столицата. За случая незабавно е уведомена полицията.

Благодаря на Агенция „Фокус” за позицията и за подкрепата на разследването през цялото време по случая с откраднатото от Националния военноисторически музей (НВИМ) Полковото хитлеристко трофейно знаме от Втората световна война. И самите колекционери или извършители, които са оставили знамето пред офиса на агенцията, явно я намират за достатъчно съпричастна към българската история и към опазването й, каза Папалезов.

Той обясни, че разследването се води от служба „Военна полиция” към Министерството на отбраната. Там се води военно досъдебно производство и те са водещи на разследването. Досъдебното производство все още е активно. Водят се и процесуални действия и оперативно-издирвателните мероприятия. Но до какъв етап са стигнали колегите и имат ли заподозрени – знам, че работят много активно и са свършили голям обем от работа, но не мога да кажа на какъв етап са. Имахме много добро взаимодействие с тях през последните две-три седмици по отношение на проучване на лица, на адреси и беседи с оперативно-интересни лица. Така че най-вероятно това е довело до изхвърлянето на знамето пред офиса на Агенция „Фокус”, обясни Папалезов. Не може да каже със сигурност дали има заподозрени. „След откриването на знамето продължаваме да работим по установяване на извършителите на престъплението. Това не означава, че прекратяваме работата по досъдебното производство. Действията продължават. Аз съм доволен, че колегите от „Военна полиция” са добри професионалисти, така че ще направим всичко възможно да намерим и самите извършители”, каза още Ангел Папалезов.

Военният историк доц. д-р Станчо Станчев каза, че върнатото Полковото хитлеристко трофейно знаме от Втората световна война трябва да намери отново мястото си в експозицията във Националния военноисторически музей (НВИМ).

Той каза, че е много радостен, че знамето е върнато, защото е един ценните експонати на музея. „Не знам какво ги е накарало тези, които са го откраднали, да го върнат – може би големият шум, който се вдигна покрай това знаме. Дай Боже пък и нещо да е заговорило в техните съзнания. Много добре, че се е върнало. Дано повече такива случаи да нямаме – да изчезват експонати от Националния Военноисторически музей и това да даде една инициатива и на онези крадци, които бяха откраднали експонатите от предните години и да започнат също да ги връщат”, каза Станчев.

Това е бойната слава на България. Това е нещото, което е свързано с всеки един от нас – с всеки българин, защото няма такъв, на който предците му да не са участвали във войните за национално освобождение и обединение. 200 000 са тези, които са загинали по бойните полета. Бойната слава, която я имаме, ние трябва да не я забравяме, трябва да я популяризираме, трябва да запалим младото поколение да започне наистина да изучава военната си история и да се гордее с това, че сме потомци на едно славно племе – едно племе, което е воювало с голям хъс и то с определена национална идея – за освобождението и обединението на България, допълни доц. д-р Станчо Станчев.

Дано се вземат мерки и да няма повече кражби в Националния Военноисторически музей, защото неговите експонати са безценни. Всички, които са в музея имат отговорност за опазването на експонатите. Като се започне от този, които седи на най-високо ниво и се стигне до последния уредник, до екскурзоводите. „Няма музей, в света, където съм ходил, и да има зала, която да бъде оставена пуста без в нея да присъства служител от музея. При нас го има това. Преди време, когато съм ходил там, обикновено екскурзоводът или човекът, определен да отговаря за експозицията, стои в коридора и безпрепятствено могат да се вземат експонати от там. Дано да се усили и видеонаблюдението. Имаме вече много прецизна техника, която може да регистрира абсолютно всичко и дано да се създаде организация, така че такива инциденти повече да не се случват и да не се дава възможност на тези, които са решили да търгуват с българската бойна слава да го осъществяват отново”, каза още доц. д-р Станчо Станчев.

Председателят на партия „Нова алтернатива” и бивш военен министър Николай Цонев заяви, че намереното Полково хитлеристко трофейно знаме от Втората световна война не трябва в никакъв случай да бъде връщано в Националния военноисторически музей (НВИМ), докато не се изясни истинската причина за неговата кражба, липсата на организация в музея, с цел да не изчезне втори път. „С радост разбрах, че знамето е подхвърлено и предадено на полицията. Самият факт, че ние ровим в този случай от известно време, може би е накарал крадците да се почувстват гузни и да върнат знамето. А дали тези крадци, които се чувстват гузни, не са свързани с ръководството на музея, може би от службите трябва да кажат”, заяви Цонев. Той заяви, че може да се предполага, че служители на музея са свързани с кражбата на хитлеристкото знаме.

Според Цонев е неправилно управленско решение преназначаването на сегашния директор на музея, при положение, че при неговото ръководство е извършена кражба на знаме от витрина на музея. Сегашното ръководство на Министерството на отбраната гледа доста несериозно на проблемите по опазване на военните светини, подчерта той. „Трябва да бъде създадена необходимата управленска и административна организация, за да може музеят да изпълнява своите функции. Такава организация сега няма. Показателен е самият факт, че през годините непрекъснато се случват някакви кражби и никога не се открива виновникът за това, а няма и виновни в управляващите музея”, коментира Цонев.

Снимка: Фокус

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес