Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Костов: Засилените мерки на летище София не са заради конкретна заплаха

02 юни 2016, 14:03 часа • 724 прочитания

Мерките на летище София са в отговор на повишаване на сигурността на периметъра на летището, а не заради регистрирана конкретна заплаха за тези територия.

Това заяви главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов пред журналисти.

Относно засилените мерки на българските летища, той обясни, че са рутинни и целят обезпечаване на сигурността на гражданите. „Редно е всички автомобили, които влизат в региона на летището да се проверяват предварително дали не превозват съмнителни пакети, които биха могли да бъдат закачани на автомобила и без знанието на собственика”, поясни Костов, цитиран от БГНЕС.

Той увери, че това е рутинна мярка за сигурност, която се прилага навсякъде в ЕС в контекста на терористичните заплахи. Проверката конкретно се състои в спиране на автомобила на контролно-пропускателен пункт и бърз физически оглед на колата от органите на реда.

Главният секретар на МВР съобщи, че се предвижда и ново антитерористично учение, като в момента се обмисля то да бъде проведено и извън София.

По повод годишнината от убийството на ученика в Борисовата градина, Костов заяви, че няма повод да съобщи някакви положителни новини по това престъпление. „Можем, обаче да използваме тъжния повод-годишнината от това престъпление, за да апелираме към медиите да излъчат отново кадрите, свързани с престъплението, които ще им бъдат предоставени отново. Апелираме и към гражданското общество за активност. Досега е имало активност и са проверени доста внушителен брой лица, надхвърлящи 300 за евентуална съпричастност. За съжаление, обаче към момента резултат няма”, призна главният секретар на МВР.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес