Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Костов: Уволнението на Дянков е жертвоприношение

18 февруари 2013, 12:56 часа • 6273 прочитания

От ДСБ и Единство предлагат 41-то Народно събрание да приеме декларация за преодоляване на социалната криза - една от основните точки, от които е искането министър-председателят Бойко Борисов да подаде оставката си, съобщи БГНЕС.

Сините искат и парламентарните партии да декларират отказ от употреба на протестите на гражданите, парламентарните групи да формулират своите реално изпълними управленски решения срещу всяка злоупотреба на монополите, а парламентът да избере експертно програмно правителство, което да приложи съгласувания пакет от законодателни промени за защита на потребителите от злоупотребите на монополите.

ДСБ и Единство предлагат пълна смяна на съставите на всички контролни органи и назначаването на нови ръководства от Народното събрание с право да бъдат отзовавани при несправянето с възложените им функции. Те искат всички контролни органи и икономическото министерство да предложат нови европейски правила за пряка защита на потребителите от злоупотребите с господстващо положение и за драстично санкциониране на нарушителите, а Народното събрание да задължи със съответните закони министрите и контролните органи да защитават конкуренцията и потребителите. Те искат да се промени методиката за образуване на цените на електроенергията и създаването на енергийна борса за свободна предлагане на електроенергия за фирмите, а цените за домакинствата да останат в регулация от контролните органи, както и промяна на изкупуването на електроенергията от производителите в зависимост от предлаганите от тях цени.


"Уволнението на финансовия министър е опит за жертвоприношение, което както винаги при жертвоприношенията, жертвата няма никакво отношение към проблема. Защото проблемът е на цялото управление, на министър-председателя, на бездействието на контролните органи, на отслабването на държавата още от времето на Симеон Сакскобургготски, който продаде ЕРП-тата и с това постави началото на възможността да се злоупотребява с господстващо положение. Това е крах на либерализма в България", коментира лидерът на ДСБ Иван Костов.

Той попита защо в протестите не присъства темата за газа и попита защо онези граждани, които на протестите носиха българския трибагреник, не протестират и срещу монопола на "Газпром".

"Необходимо е ново експертно правителство и нови правила, в тези нови правила се включва и промяна на цените, изваждането на скъпите централи от ценовия микс, нещо, което ще свали цената на тока веднага за всички български потребители, могат да се предоговорят и цените на "Мариците", коментира от своя страна Мартин Димитров. Той подчерта, че е необходимо и всички панелни блокове да бъдат санирани и да се предприеме смяна на състава на контролните органи.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес