Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Костов: Пожарите тръгнаха от земеделските земи

09 август 2015, 18:30 часа • 4672 прочитания

Повечето от пожарите тръгнаха от земеделски земи и навлязоха в горските територии. Това каза Георги Костов, заместник-министър на земеделието и храните, по повод на зачестилите случаи на възникване на горски пожари на територията на страната, предаде "Фокус".

„Ако небрежността, която предизвиква пожарите, се раздели по-детайлно, ще установим, че най-големите проблеми дойдоха от работата със земеделска техника за почистване на стърнища в сухото време. Повечето от пожарите тръгнаха от земеделските земи и след това навлязоха в горските територии", каза той.

По думите му пасищата и откритите тревни пространства, които се използват за паша на селскостопански животни, трябва да бъде почиствана, а това се извършва от селскостопански машини и при най-малката искра възниква пожар.

Според него трябва да бъдат въведени специални правила за земеделските производители, които ще извършват такова почистване, с които да се задължат да дават предварителна информация на службите по пожарна и аварийна безопасност, както и на горските стопанства.

„Така ще имат предварителна информация и готовност за по-бърза реакция”, категоричен бе зам.-мистър Костов.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес