Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Костадинов поиска закон за чуждестранните агенти по отношение на неправителствените организации

05 август 2022, 14:44 часа • 2206 прочитания

Преведохме американския закон за чуждестранните агенти, но не го внесохме в досегашния парламент, защото той вероятно нямаше дори да бъде допуснат до дневния ред. Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Позицията, която изрази с тези думи, е, че в България следва да действа такъв закон.

Изрично Костадинов говори за американски закон и имаше повторение на няколко пъти как в САЩ имало такова нещо, но такъв закон има в Русия. Той беше приет преди години и касаеше на първо място неправителствените организации, но след като руската армия нахлу в Украйна, законът беше изменен: Кремъл затяга законодателството срещу "чуждестранните агенти".

На специална пресконференция за пример защо се иска такъв закон беше посочена "Америка за България". Относно руският закон и последствията от него нямаше коментари и примери. Но лидерът на "Възраждане" и хората, които бяха заедно с него, подчертаха изрично, че трябва да има пълна прозрачност за какво се харчат пари от чужди фондации в България - независимо дали американски, руски или турски. В изложението на тезата обаче стана ясно, че има достатъчно публични данни коя фондация колко пари дава. А бърз преглед специално на сайта на "Америка за България" показва, че там има отчет на дадени пари за конкретни проекти - ТУК!

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес