Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Корупцията в ДАИ - заради ниско платени инспектори и административен хаос

25 април 2018, 09:12 часа • 4408 прочитания

Генезисът на корупцията в ДАИ - ниско платени инспектори и заложената административна уредба. Около тази теза се обединиха експерти по пътна безопасност в ефира на БНТ по повод вчерашната акция на специализараната прокуратура по задържането на служители от ДАИ-Благоевград.

Дейността в ДАИ е такава, че е свързана с много големи глоби и изисквания, които се налагат. От горе надолу пирамидата трябва да работи ефективно, категоричен бе експертът Алекси Стратиев. По думите му глобите, които налага ДАИ, стигат до 5000 лв. Стратиев коментира, че дори да се елиминира всякаква корупция по веригата, обучението на водачите на МПС не е достатъчно.

Една служителка в автомобилна администрация, която се води главен експерт, взима 1000 лв., а може и повече. А един пътен контрольор, който е експерт, се води инспектор и взима 500 лв. Тук се крие генезисът на проблема, коментира Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите.

Предложихме изцяло да се електронизира контролът. В момента инструктурите попълват едни учебни картони, които могат да се манипулират от кой-както пожелае. Предлагаме това да се изхвърли, да се въведе GPS система. Толкова много контролни органи имаме, че сигурно сме на първо място в Европа по контролни органи, смята Георгиев.

Според него много скоро ще станем свидетели на купени книжки в т.н. "Бели стаи". Красимир Георгиев е убеден, че въпросът с корупцията при взимането на шофьорските изпити може да се реши с тотално обучение.

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес