Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Корабът „Св. св. Кирил и Методий“ тръгна към остров Дисепшън

15 февруари 2023, 14:52 часа • 2416 прочитания

Българския военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421) тръгна за остров Дисепшън тази сутрин. 

Пред БТА гл. старшина Никола Липчев, практикант по време на цялото плаване до Антарктика, сподели, че има силно вълнение между 4 и 5 бала, течението е от запад-югозапад, а вятърът е източен със скорост 12 метра в секунда. 

НИК 421 ще разтоварва товара на испанците в базата на остров Дисепшън, който бе качен в Картахена.

Вечерта на 15 февруари корабът ще прибере журналистите към „Кинг Джордж“, откъдето те ще се приберат в България през Чили.

ОЩЕ: Антарктическата ни експедиция слезе на остров Ливингстън

Вече е завършен първият етап от товаро-разтоварните дейности на остров Ливингстън след пристигането на българския военен научноизследователски кораб в рамките на 31-вата родна антарктическа експедиция. 

Репортерът на БТА Константин Карагьозов е единственият представител на медиите, който пътува с кораба „Св. св. Кирил и Методий“ (НИК 421)  и в двете посоки, като придружава българската експедиция по време на целия престой на Антарктида. Всички медии могат да ползват със свободен достъп рубриката "България - Антарктида - корабният дневник на БТА".

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес