Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Константин Пенчев поиска проверка на измервателните уреди в ЕРП-тата

13 март 2013, 19:03 часа • 7873 прочитания

Извънредна проверка на средствата за търговско измерване в централните управления на електроразпределителните дружества (ЕРП) в София, Варна и Пловдив по закона за измерванията е поискал българският омбудсман Константин Пенчев.

Пенчев специално е препоръчал на председателя на Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор да направи проверката. Повод за искането са множеството оплаквания срещу завишени сметки за електрическа енергия, които омбудсманът е получил.

До момента прегледаните жалби не са показали разминаване между отчетените и фактурираните стойности, но и не са се потвърдили аргументите за по-високи сметки: по-дълъг период на отчитане и по-висока консумация по празничните и почивните дни.

По думите на Пенчев държавните органи дължат на гражданите отговор на техните въпроси и затова той възлага надзорната проверка.

Омбудсманът е поискал и становище от метеорлогичната агенция, за да отговори на въпросите дали е възможна манипулация на електромерите с цел завишаване на количествата ток, както и дали възможно външни обективни фактори да повлияят на отчетената електроенергия.

Освен всичко друго редица граждански въпроси са били свързани и с това дали има разлика в техническите характеристики на средствата за търговско измерване, използвани от трите електроразпределителни дружества.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес