Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Конкурсът за директор на НИМ се провали

18 октомври 2017, 17:45 часа • 4603 прочитания

Проф. Вера Бонева - единственият кандидат, останал в конкурса за директор на Националния исторически музей (НИМ), не е била одобрена да оглави институцията.

Това съобщи Министерството на културата ден след като дълго отлаганото изслушване на претендентите за поста се проведе.

Бонева, професор от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ), бе един от двамата кандидати заедно с досегашния директо на НИМ Божидар Димитров. В края на миналия месец обаче Димитров изненадващо обяви, че се пенсионира считано от 1 ноември.

Изслушването на концепциите на кандидатите се извършва от комисии, назначени от министъра на културата. От ведомството информират, че Бонева не е събрала необходимия брой точки от оценяващите, а именно 2/3 от 792.

Конкурсът бе обявен от служебното правителство още през пролетта, но събра едва двама желаещи да ръководят един от най-престижните исторически институти в страната. Впоследствие провеждането му се забави, като една от цитираните причини бе идеята на новия министър Боил Банов събеседванията с комисиите да бъдат публикувани онлайн.

Това с Бонева обаче не беше качено в YouTube, тъй като не всички присъстващи са дали съгласието си да бъдат записани, посочиха вчера от министерството.

Това вероятно означава, че за НИМ ще бъде обявен нов конкурс. За момента директор на музея все още е Божидар Димитров, а след пенсионирането му постът вероятно ще бъде поет от назначен от министъра временен директор.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес