Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Комисията за конфискация ще разкрива банкова тайна

02 май 2012, 19:14 часа • 7797 прочитания

Директорите на териториалните дирекции на комисията по отнемане на незаконно имущество получават редица права от новия Закон за отнемане на незаконно придобито имущество.

Те ще могат да искат от съда разкриване на банковата и търговската тайна на проверяваното лице, ще изискват от НАП предоставяне на цялата данъчна и осигурителна информация за него и извършването на данъчна проверка или ревизия във връзка с установяване на източниците на придобиване на имуществото.

Прокурорите, на които е възложено да наблюдават преписките или досъдебните производства за престъпленията по този закон незабавно ще трябва да уведомяват териториалните директори при образуване на производствата, при прекратяването им, при внасяне на обвинителен акт в съда. Те ще трябва да докладват на комисията и за наложените обезпечителни мерки върху имуществото на обвиняемия.

Директорите на териториални дирекции и инспекторите ще събират сведения за имуществото, неговото местонахождение, стойността и правното основание за придобиването му, пазарната му стойност към момента на придобиването и пазарната стойност към момента на проверката, за преобразуване на имуществото, приходите, разходите за обичайната дейност и извънредните приходи на юридическото лице, както и обичайните и извънредни приходи и разходи за издръжка на физическото лице и семейството му. Ще се събират данни и за платените публично правни парични задължения към държавата и общините, сделките с имуществото на юридическото лице, сделките с имуществото на проверяваното лице и членовете на семейството му, както и пътуванията в чужбина на проверяваното лице и членовете на семейството му, както и на лицата, които представляват юридическото лице. Сведения ще се събират и за обезпеченията и тежестите, наложени на имуществото, както и задълженията, които са поети, също и други обстоятелства, свързани с изясняване произхода на имуществото.

За постигане на целта на закона прокуратурата, МВР, органите на ДАНС, органите на НАП и органите на Агенция "Митници", съобразно предоставената им компетентност, извършват проверка на източниците за придобиване на имуществото, решиха депутатите.

Редактор: Иво Георгиев

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес