Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Комисията "Първанов - Марин" противоконституционна

11 април 2012, 19:32 часа • 4927 прочитания

Анкетната парламентарна комисия „Първанов - Марин" е противоконституционна. Решението е на Конституционния съд на България.

Припомняме ви, че депутатите създадоха комисията през февруари по предложение на лидера на РЗС Яне Янев. Тя имаше задача да изследва стриктно двата президентски мандата в търсене на неправомерни помилвания.

БСП и ДПС обаче сезираха Конституционния съд в началото на март с искане съдебната институция да даде задължително тълкуване на правомощията на президента и вицепрезидента. Решението на Конституционния съд зарадва много БСП. Лидерът Сергей Станишев заяви, че благодарение на тях политическата операция на управляващите е претърпяла провал.

Станишев приветства решението на съда и напомни, че депутатите от Коалиция за България бяха инициатори на сезирането.

„Благодарение на силните ни аргументи не беше допуснат опасен прецедент”, отбеляза Станишев. Той изтъкна категоричната позиция на БСП срещу опитите на управляващите да подчинят президентската институция. Лидерът на БСП припомни, че президентската институция не попада в обхвата на парламентарния контрол.

„Не е работа на Народното събрание на проучва и да установява дейността и законосъобразността на президента и вицепрезидента”, заяви лидерът на БСП. Той изтъкна, че подобни идеи на мнозинството са атака както срещу предишния президент Първанов, така и провокация спрямо Росен Плевнелиев.

Станишев определи комисията на Яне Янев като безпринципна и конюнктурна. Лидерът на БСП напомни, че тя беше създадена единствено заради политическата изгода на мнозинството. „Водещ беше политическият интерес на управляващите, а не интересът на гражданите. Затова логичният изход е провалът”, коментира Станишев. По думите му управляващите са се самозабравили и не се интересуват от реалните проблеми на хората.

Редактор: Ивайло Кючуков

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес