Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коментар №3 на седмицата: Парламент за един ден - с Пурковци, но без бял дим

22 октомври 2022, 11:00 часа • 1314 прочитания

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 2000 ваши прочитания в Actualno.com.


Помните ли комедията "Господин за един ден" с Тодор Колев? Героят му Пурко е ужасяващо беден, но мечтае да е градски господин. Профуква всичките си пари, за да се издокара в елегантни дрехи и поне за ден да се почувства човек. Аналогията с вчерашните парламентарни неволи е доста ярка - всички политици вкупом решиха да похарчат 70 милиона лева за избори, за да бъдат Пурковци за един ден - издокарани, гелосани и вярващи в скоростното си забогатяване.

Е, в нашия случай няма да е чак за един ден 48-ото Народно събрание, но вчера нещата натам отиваха.

Има две версии за провала на българския парламентаризъм. Едната е, че задкулисието предпочита да се смени моделът и да станем президентска република. Ако е така - вариантът е почти успял. Другата версия е, че просто народът ни си е такъв, ние самите за нищо не ставаме и затова избираме някакви хаховци да дрънкат глупости в храма на демокрацията, вместо истински законотворци и родолюбци.

Ще тъгуваме за времето, в което Волен Сидеров правеше циркове. Поне имаше някаква доза интелигентност в тях. В изкопиралия го Костадинов, чиято парламентарна група посрещна със сядане европейския химн, въпросната доза е съвсем минимална. Можеше поне по-креативен да бъде.

Кой изпраща в парламента смешниците, дето си плюнчат пръста, за да прелистят документ? Мъдрият и високоинтелигентен избирател, кой друг. Вежди Рашидов обаче надмина всички очаквания като председателстващ тържествената сесия. Да, поради възрастова причина се е озовал там, но кой е той всъщност? Онзи бивш общински съветник, дето се сби с един полицай, направил му забележка за паркомясто на "Московска"? Онзи, който даваше на един оперен певец пет лева, за да спре да пее? Онзи, който е първи мултак на републиката, но това не му попречи да бъде както председател на парламентарната комисия по култура, така и министър на културата.

Само като сложиш това нещо на онова място - председателското, вече ти е ясно какво следва за новоизбрания парламент. Тотал щета.

Фалстартът беше такава комедия, че както и друг път сме казвали, билетчета може да се продават за парламентарното шоу. Изпаднали в несвяст депутати, довчера клели се в стабилността, единението и каквото там се полага, драпаха с нокти и зъби техният човек да е председател. Като че папа ще избираме, е не председател на един по дефолт краткотраен парламент. Така или иначе в първия ден бял дим нямаше, председател - също.

Честно казано, макар да е първа фигура по Конституция, този председател освен да администрира реда в залата и да следи дали се спазва дневният ред, други кой знае какви правомощия няма. Нито разпределя милиарди, нито бърка асфалт, нито пък раздава каквито и да било пари.

А представяте ли си какво разбирателство, стабилност и единение ще бъде за останалите постове?

В рамките на един работен ден българинът видя, че за пореден път е гласувал за измамници, които се интересуват най-вече от това как да прилапат някой лев. Защото ако не бяха сребролюбци, отдавна да са се отказали от всички привилегии, от огромните си с нищо незаработвани заплати, от безумните държавни субсидии, с които издържат още по-безумните си партии, от напъните да законотворстват едва ли не денонощно, за да удовлетворят всички интереси на всичките си спонсори...

Те, впрочем, са най-прецакани - ще имат не нулева, а отрицателна възвращаемост от инвестицията. По-предвидливите играчи изобщо не участваха в тази предизборна битка. Вероятно на всички е било ясно какво ще се случи.

А се случи дозаплитане на и без друго заплетената политическа ситуация. Взаимно се блокират партиите и броят на депутатите е такъв, че нищо не може да се направи. Какво ти правителство, щом те председател не можаха да си изберат? Правителството ще дойде с колелото, дето тати го обеща - ще купи, ама друг път.

Депутатите с по няколко парламента в биографията отлично знаят, че в подобна ситуация някой трябва да отстъпи. Съпредседатели, ротация - всичко това би било вариант. Но дори и той ще е с къс хоризонт. Сега е добре да държим под око президента Радев, защото той не само ще раздава мандатите, но и вече със сигурност загрява за ново служебно правителство.

И не забравяйте - гласувайте в анкетата на Actualno.com за историческия първи най-срамен парламентарен ден в новата история на България. Пък и в по-старата. Четири отговора има, а можеше да са повече ...

Автор: Стефан Стефанов

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес