Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коментар №3 на седмицата: Хепиенд след 2 април: Жертват Гешев и правят мнозинство

18 февруари 2023, 11:00 часа • 3942 прочитания

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 6000 ваши прочитания в Actualno.com.


Последните засега сондажи показват почти еднакви проценти, които биха взели на предстоящия вот двете най-големи политически сили. Разликата между коалицията ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС вече е в рамките на статистическата грешка - но преди да се види ефектът от новите санкции "Магнитски".

От една страна, това обещава сериозна битка, в каквато двамата участници са длъжни да влязат, ако искат властта. От друга страна обаче никой от тях не може да състави мнозинство без другия и това вече се видя. Но в предишните парламенти ПП и ДБ влязоха поотделно, а днес са заедно и това до голяма степен може да промени нещата - и като проценти, и като възможности.

Преди всичко с тази коалиция вече имаме сериозен играч по темата съдебна система, прокуратура и борба с корупцията. Разделени в две отделни политически сили и съответно - парламентарни групи, те губеха част от силата си в опити самостоятелно да се борят за едни и същи неща. Това, да се надяваме, е в миналото. И имаме основание да очакваме, че след 2 април ще има хепиенд. Тоест, стабилно мнозинство.

То обаче очевидно не е възможно без ГЕРБ. Наивно би било да очакваме от Борисов някакъв вид сепуко. Но пък има изгледи в знак на добра воля и най-вече - с цел самосъхранение, да направи една решителна стъпка и да пожертва Гешев. Какво ги свързва, си е тяхна работа, но няма как фалшивата молитвена закуска да няма нещо общо с новата порция санкции и с идването на видни щатски фигури у нас.

Гешев със сигурност може да бъде пожертван. Не заради стабилността и не заради борбата с корупцията, както ще ни бъде представен този акт, а заради личното оцеляване на Борисов и партията му.

Тук обаче основният въпрос е как останалите партии биха се отнесли към казуса и дали нещо ще се споразумеят преди изборите или ще го оставят за след това.

Подкрепа за тази стъпка едва ли може да се очаква от ДПС, но при тях никога не се знае. Като нищо доскорошните авери, ръкопляскащи на Гешев при всяка крачка, може да му скроят някой от добре познатите си номера. Всичко зависи от кефлийското настроение на Раздавача на порции. Ако е преценил, че Гешев вече не се вписва в хидроинженерните му планове, ще му бие онзи мощен депесарски шут, какъвто сме виджали многократно в най-новата ни история.

При "Възраждане" нещата опират най-вече до желанието да са наопаки на американците и след като те натискат да се смени Гешев, "Възраждане" ще е против, без да им дреме доколко това е важно за Борисов.

С БСП нещата стоят по подобен начин - там са заети твърде много със собственото си партийно оцеляване, че да го мислят и Борисов.

Голяма загадка са НДСВ - те към момента не са заявили категорична позиция и основната им цел е просто да се върнат в политиката. И понеже там, за разлика от повечето партии, преобладават умните хора, има някаква надежда да се впишат в блока за смяна на главния прокурор.

Така или иначе въпросният хепиенд след 2 април е напълно възможен.

Голямата неизвестна величина обаче е какво е приготвил самият Гешев за след това. Защото евентуалното негово афтърпарти може да преобърне цялата българска политика, без значение от проценти, коалиции и мнозинства.

Автор: Стефан Стефанов

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес