Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коментар №2 на седмицата: Поредни щуротии – за елиминиране на коледно-новогодишното настроение

08 януари 2022, 10:35 часа • 6949 прочитания

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 6000 ваши прочитания в Actualno.com.


Не знам за Вас, уважаеми читатели, но от доста време насам коледно-новогодишните празници за мен са време да опитам поне да си почина. Най-вече от глупостите, абсурдизмите, кретенизмите и всичките им синоними и производни. Но, да перефразим един стар виц, и добре да живееш, накрая тези работи пак те застигат. Защото те нямат почивен ден – доказа го и този коледно-новогодишен период. Ето как:

1. Като говори за ковид ваксини с изтекъл срок на годност, Бойко Борисов информира, а не плаши

Така излиза от решението на прокуратурата да не му повдига обвинение за всяване на паника, което е наказуемо дори със затвор (чл. 326 от Наказателния кодекс). А защо изобщо прокуратурата трябваше да работи? Защото официално служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров я сезира, след следните думи на Борисов, изречени на 24.10.21: "Разбрах, че отново – с цялата си некадърност, с цялата си безотговорност, години две безхаберие от негова страна, когато всички президенти подкрепяха правителствата си – разбрах, че бил казал, че ние сме виновни, защото сме били спрели AstraZeneca. AstraZeneca спря тогава във всички европейски страни. И аз обиколих колегите и докарах 3 000 000 ваксини от всички други. Но днес какво направиха? Имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност. Pfizer – до 30 септември им е срокът за годност. Казват удължили го били. Ролята на една ваксина има две значения или две роли – първата да е безопасна, второто да е ефикасна. Ми то и киселото мляко като мине срокът на годност може да го изядеш него ден или на следващия – само че то е с изтекъл срок на годност и го прибират от магазина. И питам тези, защото това са престъпления, които вършат – защо продадоха хубавите, в гаранционен срок ваксини на Норвегия, а на други подариха, за да си направят трета доза? Защо лъжат хората и ваксинират с изтекъл срок на годност? Ама Pfizer решили, че още 3 месеца им е валидна – кога я изпитаха, като е нова ваксина? Тя може да е безвредна, а ефикасна ли е?" (в долния видеозапис между 03:00 и 04:56). Официалното обяснение за срока на годност – тук!

FB_VIDEO

В интерес на фактите - не Pfizer, а Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) утвърди по-дългия срок на годност! Това стана след представени от Pfizer данни, но не е вярно, че производителят сам си е взел решение и че никой друг не е взел отношение. Отделен въпрос е как Борисов сравнява кисело мляко и ваксини без да е експерт със съответното образование по нито една от двете теми! Но пък е премиер три мандата, макар и не всеки пълен, в периода 2009 – 2021 година. От това по-отговорна позиция и с повече тежест за развитието на държавата и нагласите на обществото здраве му кажи!

За прокуратурата ни не е достатъчно. Но беше достатъчно да подпука сегашния здравен министър проф. Асена Сербезова за всяване на паника и то след като в интервю пред БНР и БНТ в качеството си на експерт-фармацевт тя предупреди за възможен недостиг на лекарства! Но прокуратурата пробва на две инстанции да подкара дело, само че и на първа инстанция, и на втора тя беше категорично оправдана!

Да обобщим – говори експерт-фармацевт за областта, от която разбира, и му повдигат обвинение! Говори премиер три мандата по най-важния и спорен за обществото въпрос в разгара на предизборната кампания и ... информира! Борисов Елена Йончева го осъди окончателно за клевета, а Мая Манолова успя на първа инстанция. Това като отправна точка на кой колко може да се вярва - не че ти трябва съд, че да разбереш кой какво говори, ако имаш и капка мозък.

Между другото, само ден преди Борисов, лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов публикува в официалния си фейсбук профил видео на тема ваксини и срок на годност. Доста по-лаконично и без самият Костадинов да прави каквито и да е твърдения в лично качество в тази публикация. Сигурно е съвпадение - мирише на думам ти, дъще, сещай се, снахо, обаче това са само някакви нелогични усещания!

FB_VIDEO1

2. Костадин Костадинов тръгва на въстание срещу ковид мерките

Като стана дума за лидера на "Възраждане", на 28.12.21 той обясни във Фейсбук как 12 януари е добра дата за начало на възмездие над престъпниците. Направи го, след като преди това пусна данни за положителните тестове за коронавирус в училище. А ден по-късно обяви как партията му ще иска правителството да затвори границите за граждани на ковид гетата Франция, Нидерландия, Великобритания и "други подобни свръхваксинирани концлагери". Но за идващи оттам българи – не. И това за ковид гетата и концлагерите със следното обяснение – че "статистиката в момента показва съвсем различно нещо - при нас случаите намаляват всеки ден, докато в Западна Европа, където повече от 80% са ваксинирани, грипът отново избухва".

Ироничното в случая е, че следящите официалната статистика виждаха как всъщност нещата вече почнаха да се преобръщат, а към днешна дата са съвсем преобърнати – спад няма да видим седмици наред! Не говоря да се сравняват данни от неделя спрямо понеделник и то като абсолютно число, не като процент на положителни тестове, а релевантни данни – на седмична база, включително в проценти на положителни тестове. Още по-очевидно е, че чак сега, на 2 януари, беше обявено как имало 12 случая на Омикрон, от тестове отпреди Коледа! Всички данни как този вариант е равностоен като заразност на шарка скоро ще ги оценим и в България. Но аз го разбирам Костадинов – "ковид гетата" са ни виновни! Нищо, че там в болница на глава от населението влизат в пъти по-малко хора и също на глава от населението умират в пъти по-малко, при положение, че като абсолютно число заразените им дотук са в пъти повече (и как няма, тези държави имат далеч по-голямо население от България)! Това обаче са сложни работи за говорене и обяснение, пък и не пасват на политическата печалба – давай по-простичко, гета е дума от само четири букви! А и нека не се лъжем - ако треснем една Желязна завеса, всичко ще се оправи! При комунизма нали беше по-хубаво?! А Путин дали не вкара ваксините срещу коронавируса в задължителния имунизационен календар на Русия? Забравих - ние само България гледаме! Затова - Желязна завеса отвсякъде, България над всичко! А за икономиката ... е от малко опашки никой не е умрял, какво пък толкова. И от няколко години чакане за кола!

3. Месец и половина няма официално достоверна статистика за ковид карантинираните

Тук само се надявам – че след като се обърнах и към здравния министър, ще има оправия. От друга страна защо ли – по-хубаво си живеем, като не знаем и нехаем!

Автор: Ивайло Ачев

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес