Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой всъщност е открил некадърността на защитата на системата на НАП?

15 август 2019, 08:30 часа • 11671 прочитания

Около 50 IT специалисти са коментирали уязвимостта на НАП в отворен чат през април 2019 година. Това обяви адвокатът на Кристиян Бойков Любен Казанлиев. Казанлиев показа разпечатка от чата от 14 април, в който се вижда как един от участниците в него се похвалил, че е проникнал в един от сървърите на НАП, в който може да се променят данъците. 

"Прикрили сме пътя до конкретната уязвимост, user name е admin и паролата е admin", пише в чата един от специалистите. Няколко часа по-късно в служебен чат на TAD Group, части от разговора в който разпространи прокуратурата, Кристиян е написал репликата "НАП си заминава".

"Този човек се е похвалил - лице, което няма нищо общо нито с TAD Group, нито с Кристиян - хора, около 50 души, всичките IT специалисти и си комуникират по служебни въпроси." 

От чата на специалистите, работещи на различни места, се разбира, че на тях не им се вярва, че някой може да ползва такива елементарни пароли. Упрекът в разговора е към хората, които поддържат системите на НАП. 

"Аз като адвокат не съм длъжен да казвам истината, длъжен съм да защитя клиента си. Но прокуратурата е длъжна да събира истински доказателства. Интересно ми е защо показва манипулирани с цел да докаже вина", каза адв. Казанлиев, като имаше предвид, че от прокуратурата са извадили отделни реплики на Кристиян от въпросния чат, но не и останалото съдържание.

Адвокатът обяви, че е предал чата на Явор Колев, началникът на "Компютърни престъпления" в ГДБОП, още през миналата седмица, за да може да се реагира, ако има уязвимост.

"Ние знаем, че Кристиян не е извършил нищо, което да има пряка връзка с престъплението, в което е обвинен. Разполагаме с конкретни оневиняващи доказателства. Смятам, че прокуратурата ги има, ако не разполага - ние ще ги предадем", каза още защитникът на Кристиян Бойков.

Относно обвинението към Кристиян Бойков, че е прониквал в системите на фирми, а после е предлагал да ги защитава, Казанлиев допълни още, че "за да има такава задача, тя трябва да е поставена и изпълнена. Трябва да има и пострадали лица. Видно от доказателствата всички лица, които бяха набедени за пострадали казват: "Ние TAD Group не ги познаваме от преди да ги чуем в медиите, не сме контактували с тях, не сме получавали оферти от тях и това го казват всички. Като няма пострадало лице как е възможно да е имало рекет?"

По думите му това, че някой е написал в служебен чат, че ще сваля правителството и се е засмял не е сериозно обвинение: "Всеки втори български гражданин вечер на ракия и салата сваля правителството."

Адвокатът заяви, че Кристиян ще свидетелства в полза на истината и вярва, че съдът ще го оневини, тъй като той самият знае, че е невинен.

Относно свидетелите срещу Кристиян адвокатът допълни, че  е важно да се има предвид, че става въпрос да бивш служител, освободен заради несправяне с работата около месец, след като е нает и друг, който напуска фирмата и отива в конкурентна фирма. 

Любен Казанлиев уточни още в интервю за bTV, че "кибертероризъм като термин не смятам че може да се използва легално. Има компютърни престъпления и тероризъм, а тероризъм е всяване на основателен страх у населението. Дори да приемем, че е извършено, за да се стигне до там трябваше да бъдат извършени едни определени действия. Това не го направи Кристиян, направиха го две телевизии, като показаха връзките към архива на НАП в най-гледано време."

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес