Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е загиналият алпинист в Стара планина?

04 януари 2021, 07:42 часа • 2759 прочитания

Не е имало възможност загиналият на 2 януари алпинист да бъде спасен. Той е починал още по време на падането от нараняванията си. Това съобщи директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) Емил Нешев пред bTV. Знаете, алпинистът загина в района на връх Жълтец.

Ако имахме хеликоптер, спасителните операции в Стара планина щяха да завършат за час и половина, а те продължиха 11 часа, посочи още Нешев.

Началото на новата година беше натоварено за ПСС. Бяха проведени 3 спасителни акции в Стара планина, 7 туристи пострадаха при инциденти, а един алпинист загина.

В социалните мрежи, хора, които са се срещнали с алпиниста, разказват, че са предупреждавали него и спътника му да внимават по пътя към върха. А загиналият е известният във Варна DJ Emotion.

"От връх Жълтец пада и загива Тодор Желязков, амбициозен, начетен млад мъж от Варна, тръгнал със свой приятел (Жоро) от х. Тъжа, през вр. Ботев, през х. Добрила, до Беклемето за 2 дни", пише във Facebook Снежана Миронова.

"Запознахме се на вр. Ботев. Бордист. Изпадал в различни сложни ситуации, но оцелявал. Живот, изживян на пълни обороти, с максимални скорости.

И ето тук, на този връх, намира смъртта си. С часове говорихме на върха. С часове Пламен Николов ги разубеждаваше да не предприемат този безумен преход (преход, който щяха да правят за първи път), да не подценяват обстановката и факта, че не познават планината, че са с неподходящи за зимата обувки и без котки", споделя още жената, която е общувалала с двамата алпинисти мигове преди трагичната гибел на Тодор Желязков.

Други потребители също отбелязват, че са се опитали да разубедят Желязков и спътника му да не предприемат рискования преход.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес