Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои политици ще са на връх Шипка за 3 март? Петков - да, Радев - не

02 март 2022, 12:35 часа • 20483 прочитания

Редица спекулации вече изпълват публичното пространство относно това кои политици ще отбележат националния празник 3 март на връх Шипка. Тази година обаче честванията по случай Освобождението се очертават да са едни от най-различните досега.

Дългоочакваният въпрос относно това дали президентът Румен Радев ще се изкачи на връх Шипка намери своя отговор. Пред Actualno.com от пресцентъра на президента потвърдиха, че той ще участва само на честванията в столицата - сутринта пред Паметника на Незнайния войн и вечерта на тържествената заря-проверка на площад "Народно събрание". 

На този фон по случай тържестването отбелязване на 144 години от Освобождението на България министър-председателят Кирил Петков ще участва в честванията на връх Шипка. Информацията беше разпространена от пресцентъра на Министерски съвет.

Отново по информация на Actualno.com се очаква на връх Шипка да се появи и бившия вече министър на отбраната Стефан Янев, около когото напрежението в последните дни не стихва. Няколко протеста подкрепиха действията на Янев, а новините около евентуален бъдещ негов проект също не спират. Очевидно с евентуалното си присъствие утре Янев отново ще предизвика множество реакции.

Иначе се очаква по традиция редица партийни лидери, депутати и членове на политически партии също да уважат празника на върха, но до момента не е ясно кои точно ще са те. По предварителни очаквания традиционно представители на левите партии винаги посещават заветния връх, като например БСП. 

Освен политически, тазгодишният 3 март се очертава да бъде много тежък и заради времето на върха. В последните дни температурите там са много ниски, духа вятър и вали сняг, а прогнозата е да бъде така до четвъртък. Работници от общинското предприятие по чистота в Казанлък всяка сутрин са на Шипка, за да чистят от снега 890-те стъпала към върха и пътя до там и не крият, че това е много трудно заради завърнатала се зима.

Директорът на националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа" в Казанлък Чавдар Ангелов каза преди дни, че по традиция на Паметникът на свободата на връх Шипка ще бъде отворен за посещения, а входът ще бъде свободен.

"Ако на тържеството дойдат официални лица, ще отворим Паметника за граждани от обяд след официалната церемония. Ако не - отваряме от сутринта, но изчакваме да разберем какъв ще бъде протоколът тази година, преди да решим", каза Ангелов тогава.

Иначе вицепрезидентът Илияна Йотова също е потвърдила участие в тържествата по случай националния празник, но на тези в града-домакин на отбелязванията - Казанлък. Те ще се проведат тази вечер (2 март) и ще включват издигане на националния флаг на България, както и тържествена заря-проверка.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес