Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КНСБ протестира срещу затварянето на централите

12 януари 2023, 12:45 часа • 1669 прочитания

Пред сградата на парламента се провежда синдикалната демонстрация под наслов "Да защитим енергийната сигурност на страната". Районът е затворен за движение на автомобили.

Акцията е заради поетия в Националния план за възстановяване и устойчивост ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от енергетиката с 40% до края на 2025 година спрямо нивата им през 2019 година. Синдикалистите настояват парламентът да задължи правителството да започне преговори с Европейската комисия за предоговаряне на плана.

Протестът се състои на фона на решение в пленарната зала за промените по Плана за възстановяване, които касаят именно отпадане на ангажимента за намаляване на емисиите.

В демонстрацията участват работещи от въгледобивните дружества и топлоенергийните централи от цялата страна. Протестът е организиран от КНСБ и КТ „Подкрепа“. По време на почивка на депутатите днес народни представители от различни групи се присъединиха към демонстрантите, които им подариха по един фенер.

Основното искане на протестиращите е отмяна на ангажимента за намаляване на въглеродните емисии и гарантиране на дейността на въглищните централи до 2038 г.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че решението на депутатите е само първа стъпка и предстои да се види как то ще бъде реализирано.

"Това е необходима първа стъпка за възлагане на мандат на Министерския съвет за преговори с Европейската комисия за предоговаряне на плана по различни направления и за отпадане на най-важното, което всички нас притеснява, тези прословути 40% намаление на въглеродните емисии".

Участниците в акцията настояват за алтернативни решения, които да гарантира енергийната сигурност, ако се стигне до закриване на ключови енергийни мощности.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес