Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КНСБ каза колко лева ни трябват месечно, българинът обеднява

23 януари 2023, 10:45 часа • 5406 прочитания

Необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота на един работещ за четвъртото тримесечие на 2022 г. е 1 351 лв., което нараства с 2.4% на месечна и с 17.7% на годишна база. Според данните 2432 лв. е общата стойност за тричленно семейство с двама работещи възрастни и едно дете до 14 г. За една година доходът за тричленно семейство нараства с 366 лв., а за един сам живеещ човек - с 203 лв. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) от наблюдението на потребителските цени и заплатата за издръжка в страната, които са на базата на заплата за издръжка за четвъртото тримесечие на 2022 г.

„Нужната месечна сума за издръжка на тричленно семейство е 2 432 лв. Това е нетният доход на едно семейство, което означава, че брутните месечни приходи трябва да бъдат около 3 000 лв., за която сума много малко българи могат да се похвалят“, обясни главният икономист на КНСБ Любослав Костов.

„Изводът, който можем да направим е, че българинът обеднява. Всички ръстове, които бяха направени от частния и държавния сектор не са достатъчни да покрият увеличението на цените на потребителската кошница, защото ако погледнем цената на яйцата ще видим, че те са поскъпнали с 140%”, заяви той.

По думите му „политика по доходите няма, няма и изглед скоро да има“. „Минималната заплата нарасна два пъти по-малко от темпа на инфлация и като цяло за първа година загубихме своята покупателна способност. Трябва да видим как да достигнем нивата от преди 2 години, а не толкова да се сравняваме с другите страни. Ние искаме минималната заплата да бъде равна на сегашната средна”, подчерта Костов.

От КНСБ отчетоха, че ръстът при месото и месните продукти – за тримесечието е с 5.8%, а на годишна база - с 27.1%. При мляното месо средното увеличение е с 12.4% и на годишна база с 29.6%. Нарастването при пилешкото месо е съответно с 0.9% и с 45.7% на годишна база. При сухите колбаси нарастването е средно с 3.7% на тримесечна база и 24.2% на годишна.

Мляко и млечни продукти бележат ръст с 10.1% на тримесечен ръст, а на годишна база с 43.6%. За година нарастването при сирената е с около 6-7 лв., а при кашкавала - с около 8 лв. Драстично поскъпване се наблюдава при групата на киселите и пресните млека - за тримесечие средно с 8.5%, а на годишна база с 39.4%.

Яйцата нарастват с 55% на годишна база, а на тримесечна с 18%. Увеличението е с 16 до 20 стотинки за едно яйце.

При хляба и зърнените култури нарастването е с 3.7% на тримесечна база, но на годишна база ръстът остава висок с 24.7%. Оризът и брашното на тримесечна база поскъпват с 9.3% и 4.5%, а на годишна база надхвърлят 20%. Закуските на годишна база поскъпват в диапазон - 20-50%.

Групата на нехранителните стоки и услуги бележи нарастване с 0.2%, а на годишна база ръст от 12.9%. Необходимият доход за нехранителните стоки и услуги е 824.74 лв. за едно работещо лице, което представлява 61% от общия доход.

Нарастване се регистрира в групата "Здравеопазване" - за тримесечен период с 5%, а на годишна база с 10%. Само лекарствата нарастват с 16.8% на годишна база. Нарастване се отчита и при лекарствата, които са масово употребявани - витамини, аспирини, аналгини, сиропи за кашлица и др.

75% от изследваните лица изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи, за 67.3% от лицата доходът на домакинството им е останал без промяна спрямо последните 12 месеца. Увеличение на доходите през третото тримесечие са посочили едва 27.9% от лицата, съобщиха от КНСБ.

ОЩЕ: Работодатели поискаха сваляне на цените на стоките и услугите

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес