Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КНСБ иска минимална заплата от 800 лв., а средна – от 1700 лв. през следващите месеци

17 юли 2020, 17:35 часа • 3724 прочитания

От КНСБ анонсираха днес искането си в следващите месеци минималната работна заплата да достигне 800 лева, средната – 1700 лева. Това каза пред БНР директорът на Института за социални синдикални изследвания на КНСБ Любен Томев.

В основата на гражданското недоволство са натрупвани с години проблеми, които през последните месеци са се изострили и заради кризата с коронавируса. Това е констатацията в анализ на КНСБ. 

Според синдиката на челно място на тези проблеми са несправедливата приватизация в годините на прехода и неравенствата в доходите. „Широкоспектърни са проблемите. Голяма част са насочени в морално-етичната област, други акцентират върху социално-икономически проблеми... Нетърпимостта е разбираема, но следват огромни предизвикателства и рискове в икономическата и социалната сфера... Трябва по-голяма въздържаност от радикални действия, които биха допринесли за взривоопасна ситуация в страната. Има достатъчно демократични методи и средства, включително и гражданският протест, които биха спомогнали за решаването на проблемите“.

От синдиката продължават да смятат, че данъчната система е несправедлива и има нужда от необлагаем минимум.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес