Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КНСБ: 2066 лв. е била месечната издръжка за тричленно семейство през декември

03 февруари 2022, 13:28 часа • 2341 прочитания

През четвъртото тримесечие на 2021 г. необходимият нетен месечен доход за двама възрастни и дете до 14 години е възлизал на 2066 лева. Това обяви Виолета Иванова, заместник-директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ по време на онлайн пресконференция за представяне на традиционното изследване "Основни резултати от наблюдението на потребителските цени и заплата за издръжка, декември 2021". Това означава, по думите й, че скокът в сравнение с предходното тримесечие е бил 81 лв.

"Минималната работна заплата загуби своята покупателна способност през миналата година, но и от 1 април няма да може да си я върне, особено имайки предвид новата прогноза за инфлация от 7,5%, а не заложената в бюджета - 5,6%", каза и Любослав Костов, директор на ИССИ към КНСБ. 

1479 лева е била заплатата, необходима за издръжката на един работещ за декември 2021 година. За храна на един сам живеещ и работещ човек пък са били необходими 417 лв., което е изключително висок процент в рамките на дохода, стана ясно още на срещата.

В последното тримесечие са се увеличили цените на хранителните и нехранителните стоки, главно заради ръста на цените на енергоносителите и на природния газ.

Изнесените данни на синдиката сочат още, че близо 500 хиляди наети лица или 22% от всички наети към септември миналата година, са работили на минимална работна заплата. Това важи особено за работещите в селското, горското и рибното стопанство, в строителството, преработващата промишленост, в хотелиерството и ресторантьорството, в търговията и т.н. като масово това са работници извън държавния сектор.

По данни на КНСБ минималната заплата към декември миналата година е била 44% от заплатата за издръжка. Минималната работна заплата у нас в сравнение с останалите държави членки на ЕС остава най-ниската. Прогнозата на КНСБ е, че средната работна заплата през 2022 г. в България ще стигне 1734 лв. По отношение на разходите за труд данните сочат, че в България те са най-ниски в ЕС - 6,5 евро на час. Българският работник е два пъти по-малко производителен и същевременно получава четири-пет пъти по-ниско заплащане.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес