Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на на Каварна: Плаж "Болата" трябва да бъде включен в защитена местност "Степите"

30 март 2018, 09:11 часа • 3361 прочитания

Плаж „Болата“ трябва да бъде включен в защитена местност „Степите“, за да бъде съхранен природният обект. Това каза кметът на община Каварна Нина Ставрева.

Тя уточни, че досегашната безстопанственост на плажа води до липса на сигурност за всички плажуващи. Идеята плажът да бъде изваден от територията на резерват „Калиакра“ и да бъде включен към местността „Степите“, ще го постави под юрисдикцията на Министерство на туризма, обясни Ставрева.

„В резерват Калиакра попада и плаж „Болата“ и паркингът, който се намира на нос Калиакра и също е част от предложението на община Каварна тези имоти да бъдат изключени от резервата, тъй като не притежават консервационна значимост и в тях липсва предметът на защита на резерват Калиакра – местообитание на тюлен монах, крайбрежни морски екосистеми, степната растителност и животински свят. В предложението на община Каварна настояваме плаж „Болата“ да бъде включен в защитена местност „Степите“, което гарантира, че там няма да има строителство“, коментира Нина Ставрева.

Тя уточни още, че паркингът към плаж „Болата“ също няма консервационна значимост като основание за включване към резерват Калиакра, предаде Фокус.

Кметът на община Каварна допълни, че когато той вече не е част от защитената територия, там могат да бъдат разположени търговски обекти по предварително одобрена схема, които едновременно да имат европейска визия и да подсигуряват поминъка на хората в местността.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес