Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Кюстендил с отпор срещу мюфтийството

18 март 2013, 14:17 часа • 4675 прочитания

В Кюстендил протестират пред съда. Поводът са заведени искове на мюсюлманското вероизповедение за няколко терена. Сред тях са мястото, на което се намира паметникът на Ильо войвода, джамията "Фатих Мехмед", музей и почивен дом.

"Това са провокации, надявам се да не са политически. Това са хора, които искат да заявят едва ли не, че цяла България все още е тяхна. Те утре ще поискат българския парламент, българския съд, българските храмове и ние не можем да допуснем това", обясни пред БНР кметът на Кюстендил Петър Паунов.

"Тук сме не за да оказваме натиск, а като граждани - да възразим срещу тези несправедливи искания. Нито България, нито Кюстендил са били някога на мюфтийството и мюфтийските настоятели, за да продължават с провокациите. Вече 23 години тези хора не се отказват да провокират гражданите и затова сме тук. Това е позицията на протестиращите", допълни той.

Петър Паунов посочи още, че не очаква съдебното решение да не бъде в полза на града, тъй като според него юридическите аргументи исканията на мюфтийското настоятелство са абсолютно несъстоятелни.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес