Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Кюстендил иска Мюфтийството да се откаже от лицемерието

06 февруари 2015, 10:43 часа • 12913 прочитания

Очакванията ни са най-после Мюсюлманското вероизповедание да оттегли исканията си и да остави хората, имотите и историята на мира. Това каза кметът на Кюстендил Петър Паунов в коментар преди днешното дело в Кюстендил за джамията, към която Главното мюфтийство има претенции.

Паунов стана известен като лидер на протестите срещу влизането на Александър Методиев (Бат Сали) в 43-тото Народно събрание от Кюстендилски регион. Методиев влезе от този регион заради разпределението на гласовете от чужбина.

"Нека тази фалшива толерантност, която уж проповядват, да не бъде едно официализирано лицемерие, а действително да се откажат от претенциите си и да оставят общините да работят спокойно", заяви Петър Паунов пред Агенция "Фокус". Според него не е малко да се опиташ да посегнеш на 90 имота от българската история.

"Знаем, че те се опитаха да прокарат и закон, с който да удължат възможната давност за претенции. За момента политическата ситуация не е благоприятна за това, но явно те нямат намерение да се откажат”, допълни Паунов. Той счита, че е трябвало Главното мюфтийство да декларира ясно, че няма претенции, че тази толерантност, която твърди, че изповядва, да я докаже веднъж и на дело.

"Не стига, че се атакуват най-толерантните региони, каквито са Кюстендил и Карлово, но ние знаем, че те са завели и дела в десетки други градове", коментира Паунов, според когото няма никакви аргументи съдът в София да се произнесе в полза на Главното мюфтийство. Никой не трябва да се поддава на какъвто и да е било политически натиск или натиск от други държави.

"Ние за това сме тук, да окуражим Мюфтийството да оттегли своите претенции, както и да окуражим българската съдебна система да вземе решение съобразно закона, а не да се поддава на натиск", каза Петър Паунов. Според него джамиите трябва да бъдат действащи музеи на толерантността.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес