Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Девня: Навършват се 22 години от кончината на една забележителна личност - Иван Рачев

29 януари 2021, 16:29 часа • 5326 прочитания

"Днес се навършват 22 години от кончината на една забележителна личност - Иван Рачев, оставил трайна следа в развитието на Девня като индустриален център. По този повод, заедно с председателя на Общинския съвет Владимир Ненков, заместника ми Донка Йорданова, секретарят на Общината Елка Драгулева и общински служители, отдадохме почит към големия строител на България и на Девненския промишлено-транспортен комплекс, поднасяйки цветя пред бюст-паметника му в града", пише кметът на Девня Свилен Шитов във Фейсбук.

"Иван Цветков Рачев е роден на 7 септември 1927 г. в дряновското село Гостилица. Кариерата му на ръководител започва през 60-те години на миналия век, когато е избран за профпредседател на Строително управление (СУ) "Заводски строежи" – Девня, като изгражда Завода за хлор и поливинилхлорид, ТЕЦ – Девня и първото разширение на циментовия завод в града.

Под непосредственото му ръководство в периода 1971 – 1981 г. са изградени и въведени в експлоатация разширението на Циментовия завод в Девня, разширението на ТЕЦ "Варна", Аспаруховия мост, Базата за корабна хидродинамика и новия завод за хлор и поливинилхлорид в Девня. С негово участие са завършени и редица социални и битови обекти в Девня и Варна.

За огромния си принос в изграждането на родната икономика Иван Рачев е носител на всички български ордени и медали, на значката "Колю Фичето".

Дълбок поклон пред светлата му памет!"

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес