Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Царево: Общ устройствен план може да реши проблемите със застрояването но Черноморието

02 февруари 2019, 11:05 часа • 1448 прочитания

Проблемът със застрояването по Черноморието може да се реши с Общ устройствен план. Това каза в ефира на „Тази събота” по bTV кметът на Царево Георги Лапчев. По думите му хората на Царево не желаят да има застрояване на района, защото отлично осъзнават, че това ще го погуби – най-вече от гледна точка на туризма.

Според Лапчев на проблема със застрояването трябва да се гледа не обект по обект, а по-глобално: „Преди повече от 15 години управлението на държавата е взело решение, че цялото това Черноморие ще има точно такъв характер, че ще започне да се строи – за цялото море говоря. И тогава се стартирали стотици процедури. Разбира се, настъпват промени, идва ново управление на държавата, обществото става много по-чувствително към екологията, но така или иначе процедурите са стартирали и затова напълно резонно е в момента Върховният съд да отсъжда точно това, защото той следва закона”, коментира кметът.

Преди дни Лапчев заяви, че докато е кмет, няма да позволи да се строи на „Корал”: „Не вярвам, че този огромен комплекс трябва да се появи там и не само той – още много други”. Той беше категоричен, че общината няма как да обезвъзмезди инвеститора на обекта край „Корал”, защото в такъв случай ще трябва да плащат жителите на общината, а това е непосилно и несправедливо.

След него, отново в предаването „Тази сутрин“ по bTV, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков заяви, че докато не отпадне строителната забрана за плаж Корал, там няма да се строи.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес