Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметове са оказвали натиск при избора на фирми за ремонт на православни храмове

12 февруари 2016, 19:31 часа • 2950 прочитания

Кметове на няколко общини са оказвали натиск при избора на фирми в обществените поръчки за ремонт на православни храмове.

Това разказа Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. На последното си заседание Светият Синод забрани на митрополиите, църквите и манастирите да кандидатстват с проекти по Програмата за развитие на селските райони.

„Трябва да запазим чисто името на Българската православна църква, а и да сме сигурни, че парите се усвояват, а не отиват в нечий джоб", коментира митрополит Антоний, в ефира на "Дарик".

Имало е натиск върху свещеници от кметове за избор на определи фирми, които да спечелят обществените поръчки за ремонт на православни храмове. 

"Има доста свещенослужители, които споделят, че им е оказван натиск от страна на кметове да се налагат конкретни фирми, които да извършват ремонта и с оглед на това, в миналия програмен период имаше доста такива проблеми с някои проекти. И за да можем да запазим авторитета на църквата, ние искаме по всякакъв начин да предпазим от тази голяма съблазън нашето паство и обществото да знае, че църквата няма да стои безучастно и да гледа как е използвана за личното облагодетелстване на някои хора", добави той.

След забраната на Светия Синод от министерството на земеделието и храните обещаха да се срещнат с представители на Българската православна църква и да изгладят отношенията. До момента обаче няма решение на проблема и забраната към храмовете остава.

 Снимка: Архив

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес