Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кмет на видинско село се зае да стимулира раждаемостта

06 ноември 2014, 11:58 часа • 21155 прочитания

Северозападният регион е с най-застаряващото население у нас. Кметът на видинското село Градец Илия Томов обаче се е нагърбил със стремежа да увеличи раждаемостта в повереното му населено място. Томов решил да дава по 100 лв. от личната си заплата на всяка жена, която роди в селото.

„На мен ми е ясно, че това не е голяма помощ, даже е нищо на фона на парите, които трябват за отглеждането на едно дете, но все пак си е малък стимул и награда“, разказва Томов, цитиран от "Конкурент".

От тогава досега управникът е раздал стотачки на 8 родилки.

„Това аз си го реших и си го спазвам. Парите, които давам, са от личната ми заплата, която получавам като кмет. Радвам се, когато науча, че в селото е проплакало новородено“, допълни управникът на Градец.

Според Илия Томов един от основните проблеми за ниската раждаемост е безработицата в региона. В най-голямото село от общината, в което живеят над 1 300 души, работа няма. Нямат право и да кандидатстват по програми, тъй като не са от селата, които са в общините от селски тип, разказа Томов.

Надали селото ще достигне пак най-големия си разцвет, когато през 1956 г. в населеното място е имало над 4 000 жители. Докато е кмет обаче, Илия Томов се зарича да насърчава раждаемостта със скромната си награда от 100 лв.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес