Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кирил: Неофит никога не е бил доносник

24 февруари 2013, 19:37 часа • 11614 прочитания

Като прекрасен певец, завършил московската духовна академия, работещ за единството и за разбирателството в църквата. Така варненският и великопреславски митрополит Кирил, който бе временно оглавяващ Светия синод, описа новия патриарх на България в ефира на bTV.

Според Кирил темата за агентурното минало на новия патриарх трябва да бъде забравена и да се гледа напред. Той бе категоричен, че Неофит никога не е бил доносник.

Една част от духовенството са били агенти, но други никога не са се съгласявали, нито са доносничили на службите, заяви той и изтъкна, че докато бе митрополит Неофит е направил много за църквата.

Да не стане "Умря мъжът на болната жена". Така Варненският митрополит коментира грозните слухове, че новоизбраният патриарх Неофит е с болно сърце и че някой си прави сметката до десетина години да има друг водач на църквата, предаде Стандарт нюз.

Той потвърди, че Старозагорският митрополит Галактион е много болен и затова не е присъствал на патриаршеският избирателен събор. "Едва го спасихме, като не е внимавал и е седнал на проветриво място...", каза дядо Кирил пред Дияна Найденова по бТВ.

"Едва се навирам в линкълна, изобщо не е толкова луксозен. Никога не съм се стремял подмолно да действам, да се облагодетелствам, да живея в разкош. Пет деца сме, майка ми ни е изхранвала с коприва и охлюви", сподели Кирил.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес