Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кьовеши принизи Гешев - определи срещата им като формална и не сподели кадри от нея (СНИМКА)

17 март 2022, 17:23 часа • 13351 прочитания

Доста различни интерпретации получи срещата между главния прокурор Иван Гешев и началника на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши. След края на разговорът помежду им от пресцентъра на държавното обвинение обявиха, че събитието е било с работен характер, като „двете страни са изразили обща удовлетвореност от доброто сътрудничество и постигнатото до момента“.

В следобедните часове обаче в страницата на Кьовеши бе публикуван обзор на срещите на европейския съдия №1:

"Консистентност, решителност, действие - ключовите думи, които описват една много продуктивна визита в България. Днес европейският главен прокурор проведе срещи с министъра на вътрешните работи г-н Рашков, министъра на правосъдието г-жа Йорданова, а също и формална среща с главния прокурор г-ин Гешев“.

По този начин индиректно екипът на Кьовеши подсказва, че срещата между прокурорите от дипломатическа гледна точка е била изцяло протоколна и изпразнена от съдържание, тъй като на нея не са обсъждани важни въпроси.

На този фон по време на срещата си с министър Надежда Йорданова европейският главен прокурор благодари за потвърдения ангажимент за оказване на подкрепа от страна на България за ефективно осъществяване на функциите на Службата.

По време на срещата си с вътрешния министър Бойко Рашков пък Кьовеши е обсъдила с него стартиралата законодателна инициатива за закриването на специализираните съд и прокуратура. 

Европейският главен прокурор е в България от вчера, когато визитата й започна със съвместен брифинг с министър-председателя Кирил Петков. Самият той обяви:

"Общата ни амбиция е нарушения, корупция и всякакви престъпления, свързани с еврофондове, да не се случват в България. Ще работим заедно за това. Европейската прокуратура и българското правителство ще си сътрудничат, за да постигнем тези резултати".

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес