Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Kaufland и хранителната банка „Верният настойник“ ще си партнират вече в 6 града

08 август 2024, 11:40 часа • 734 прочитания

Kaufland и хранителната банка „Верният настойник“ ще си партнират вече в 6 града. От вчера лидерът в ритейла дарява храни с наближаващ срок на годност от общо 14 свои филиала. Продукти за хранителна банка „Верният настойник“ ще бъдат доставяни вече от Варна, Бургас, Русе, Хасково, Стара Загора и Димитровград. Партньорството е в продължение на социалния ангажимент на компанията за намаляване на разхищението на храна. Към момента Kaufland спестява над 11 млн. кг. храна чрез дневни намаления. Компанията използва разнообразни методи на различни нива в посока намаляване на хранителните отпадъци, които според данни на ООН достигат 1 млрд. тона през 2022 г.     

„Щастливи сме да увеличим още повече подкрепата си за нуждаещи се хора в България. Това е една социална инициатива, в която помагаме както за намаляване на хранителните отпадъци в света, така и за нуждата на хиляди домакинства в затруднение и социални институции. За по-малко от шест месеца успяхме да дарим над 4000 кг. храна на хранителната банка в Бургас само от три наши филиала, а сега ще спазаим обещанието си да разширим своето партньорство в 5 нови града. Вярваме, че този впечатляващ пример ще вдъхнови и други компании да припознаят дарението на храни като съществен социален ангажимент в техните политики.“, каза Кремена Георгиева, мениджър „Корпоративни комуникации и социална отговорност“ в Kaufland Бълария.   

Сред останалите мерки, които компанията въвежда, в посока ограничаване на хранителните отпадъци, са смарт планиране на ежедневните поръчки на стоки от Централен склад към филиалите и силен контрол на свежест и качество по цялата верига. Изчисленията на компанията показват, че над 22 млн. бр./кг е количеството на спестените хранителни отпадъци в резултат на ефективното планиране на уникалната смарт система, която използва ритейлърът. Лидерът в модерната търговия провежда и множество целеви обучения на персонала си.  През 2023 г ритейлърът стартира мащабна образователна кампания съвместно с платформата за „спасяване на непродадена храна“ Foodobox под надслов „Мястото на храната не е на боклука“. В рамките на пилотното издание на кампанията над 4000 ученици между 1 и 7 клас от държавните училища в гр. София са обхванати от специално подготвени интерактивни образователни лекции. Социално значимата инициатива има за цел и да промени навиците и нагласите в посока по-устойчиво и отговорно потребление на хранителните ресурси. Към приоритетните мерки е и последващото оползотворяване на нереализираната храна, като само през 2023 г. са предадени над 270 т храни за превръщането им в биогаз. Целта на компанията е да намали хранителните отпадъци с до 50% до 2030 г.

„Благодарим на Kaufland за подкрепата и за това, че приемат благотворителността като част от своята работа. Чрез техните ежеседмични дарения, които стартираха още през октомври 2023 г., подпомогнахме десетки хиляди хора в Бургас и региона, а с  увеличаване броя на магазините, които ще даряват храна имаме възможност да разширим значително нашата помощ в страната. За нас партньорството с Kaufland е от изключително значение, тъй като гледаме в една посока – спасяването на храна и подпомагането на хора в неравностойно положение.“, коментира Жельо Желев, управител на хранителна банка „Верният настойник“.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес