Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Карзай призова талибаните да се присъединят към афганистанската политика

13 юли 2012, 12:33 часа • 2758 прочитания

Афганистанският президент отново призова талибаните да оставят оръжията си и да се присъединят към политическите процеси в страната, предава „Гласът на Америка”.

Говорейки пред репортери в Кабул, Хамид Карзай заяви, че талибаните и властите може да започнат мирни разговори, базирани на обща основа. Той призова укриващия се талибански лидер Мулах Омар да дойде в Афганистан и да се включи в политиката, но да спре извършването на терористични нападения.

Афганистанският президент многократно е призовавал талибаните да спрат да се борят срещу афганистанските сили.

Талибаните, като цяло, отказват да преговарят с администрацията му, наричайки я „марионетен режим” на международната коалиция.

Преди дни обаче те за пръв път изразиха заинтересованост от воденето на преговори с властите в Кабул и вече осъществиха непреки контакти с ръководството на страната. Това заяви в столицата на Япония афганистанският президент Хамид Карзай, цитиран от радио „Свобода”.

По неговите думи преди две седмици представители на талибаните са се срещнали в японския град Киото с членове на Афганистанския съвет за мир – организация, създадена от властите за изграждане на контакти с различните опозиционни групировки. На срещата по думите на Карзай един от високопоставените представители на талибаните е изразил готовност към преки контакти с властите с цел „мирно урегулиране”.

В същото време представителят на талибаните Забиула Муджахид потвърди пред журналисти, че талибани действително са участвали в срещата в Киото, но отбеляза, че на нея не са приети никакви решения и не са давани обещания за по-нататъшни контакти с властите.

Редактор: Сияна Любомирова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес