Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Картата на възстановената собственост се преобразува в кадастрална карта

13 май 2016, 11:10 часа • 14241 прочитания

Картата на възстановената собственост се преобразува в кадастрална карта от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК). Това предвижда законопроектът за промени в Закона за кадастъра и имотния регистър, приет на първо четене днес, 13 май.

От 117 народни представители в зала измененията бяха подкрепени от 95 депутати, като деветима бяха против, а 14 се въздържаха. Вносител на законопроекта е Министерски съвет.

Целта на преобразуването е да се осигури възможност "в кратки срокове и с минимален финансов ресурс" да се постигне покриване на голям процент от територията на страната с кадастрална карта и кадастрални регистри. С промените също така се цели обслужването на гражданите с кадастрална информация за повече от 90% от територията на страната да се съсредоточи в един административен орган. Това би трябвало да доведе до унифициране в предоставянето на услуги с кадастрална информация и заплащането им.

Картата на възстановената собственост представлява съвкупност от карти и планове, одобрени по реда на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд, които веднъж са били подложени на съдебен контрол за законосъобразност на тяхното създаване, поради което се предвижда да не подлежат на обжалване след тяхното преобразуване в кадастрална карта.

Дават се правомощия на общинските служби по земеделие да извършват от името на Агенцията по геодезия част от дейностите по административно обслужване с кадастрална информация. Създава се и възможност общинските администрации да подпомагат службите по геодезия в административното обслужване.

Дебати

По време на дебатите в парламента бяха изказани опасения от страна на БСП и ПФ, че предложенията законопроект вместо да реши проблеми, ще създаде затруднения. ГЕРБ и РБ признаха, че в текстовете има пропуски, които можели да бъдат поправени с промени между първо и второ четене. По предложение на Найден Зеленогорски от РБ/ДБГ парламентът гласува да бъде максимално удължен срока за разглеждане на проектозакона между двете четения, което е 2 седмици.

15 години след приемането на Закона за кадастъра и имотния регистър, равносметката е около 90 млн. лева изхарчени и около 21% териториите на страната обхванати от кадастрални карти, каза депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Той посочи, че до момента няма имотен регистър, което според него е пропуск, като също така има и разминаваме в картите през годините. Процентът, в който може да се каже, че има явно технически грешки извън урбанизираните територии, е около 10%, каза Ненков.

Дора Янкова от БСП лява България заяви, че левицата няма да подкрепи законопроекта. Според нея чрез промените се цели да бъдат усвоени 12 млн. лева от оперативна програма "Добро управление”. По думите й проблем е, че няма да се създаде регистър на поземлените имоти.

Една много малка част от българските общини имат действащ общ устройствен план, каза Зеленогорски, който е председател на водещата комисия по регионална политика за законопроекта. "Моля всички да подкрепим този проект. Ние ще го подкрепим", каза той, като уточни, че ще се удължи срока между първо и второ четене, за да може да се работи по детайлите.

По думите му със законопроекта ще се ускори процеса по създаване на кадастриална карта и създаването им в неурбанизирани територии. Зеленогорски призна, че по отношение на имотния регистър има сериозни проблеми, които трябва да бъдат решени. Според него обаче приемането на закона е стъпка, която "просто трябва да бъде направена". "Една модерна държава без общи устройствени планове, не би могла да отговори на изискванията на едно средноевропейско ниво на обслужване", каза още той.

Светла Бъчварова от БСП се съгласи, че е необходимо да се ускори процеса по създаване на кадастриални карти и кадастриални регистри. "Но това бързане ще създаде много повече проблеми отколкото ще реши проблеми", каза тя. Не е направен анализ на състоянието на кадастриалния регистър, смята Бъчварова. Според нея в предлаганите текстове има сериозно несъответсивие между урбанизирана и неурабанизирана територия.

В коментар на думите на Бъчварова Зеленогорски заяви, че "разбира се, че са разчетени допълните дейности, които ще бъдат възложени на Агенцията по кадастъра в бърз период от време". Румен Христов от РБ също заяви, че е съгласен с повечето опасения, но затова споделя предложението депутатите да увеличат срока между първо и второ гласуване и "всички тези предложения да бъдат представени като предложения".

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес