Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каролев обвини Шулц в некомпетентност и неразбиране на кризата

27 август 2013, 16:52 часа • 11291 прочитания

В лек задочен спор с моя "любим" социалист, г-н Шулц, който преди две седмици публикува коментар в Linkedin със заглавие "Научихме ли наистина уроците от кризата?", минавам прилежно по всичките му предполагаеми уроци, за да достигна до извода, че статията на г-н Шулц разкрива или стряскаща некомпетентност и неразбиране на причините за кризата, или лицемерно изкривяване на фактите и манипулиране на логиката, така че да се изведат изводи, които обслужват политическите интереси на левите европейски партии и елитарната политическа върхушка в ЕС”.

Това бе написал на страницата си във Фейсбук Владимир Каролев и допълни: "Което и да е вярното, нищо чудно, че вече пета година европейската икономика продължава да е в криза. Как да бъде иначе, когато европейските лидери през цялото време са ни водили в абсолютно погрешна посока? И единственият въпрос днес е дали са го правили и продължават да го правят от незнание или от политическа корист."

Каролев посочва още, че "не невидимата ръка на пазара, а невидимата ръка на желанието да бъдат преизбирани, мотивираше политици от европейски държави като Гърция, Испания, Португалия да натрупват огромен държавен дълг на гърба на данъкоплатците и чрез него да финансират законни схеми за купуване на гласове. Подобна бе ситуацията и в САЩ, където не невидимата ръка на пазара, а замаскираната ръка на политическата корист наду ипотечния балон чрез колосалния морален риск, създаван от намесата на квази-държавните банки като Фани и Фреди и абсурдни закони като Community Reinvestment Act.

В човешката история е имало икономически кризи, причинени от чисто пазарни провали. Но нито колапсът на ипотечния пазар през 2008 г. в САЩ, нито Европейската дългова криза, избухнала през 2009, са такива. Те бяха и продължават да са едни от най-добрите примери за изключително умело замаскирани и завоалирани политически провали, посочва още Каролев.

Един по-дълбок анализ на последствията разкрива, че възпроизводството на кризата не е задължително лошо и нежелано за политиците, допълва Каролев.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес