Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Карлово започва процедура за промяна на статута на Куршум джамия в национален паметник на културата

15 март 2017, 19:22 часа • 2213 прочитания

Община Карлово започва процедура за промяна на статута на Куршум джамия. Това съобщи зам.-кметът Стойо Карагенски. В момента храмът е със статут „паметник на културата с местно значение”.

„Опитът показва, че ако искаме да направим реконструкция и реставрация на джамията са необходими много средства и то по европейски програми”, каза Карагенски. Той даде за пример Стара Загора, които са реставрирали тяхната джамия по проект за около 2-3 млн. лева. Затова именно е нужно статутът на Куршум джамия да бъде променен в „паметник на културата с национално значение”.

„Очаква се през второто полугодие на годината да се отвори нова глава по една от програмите за финансиране на проекти, които са културно-историческо наследство”, каза още Карагенски. Затова общината е привлякла две групи специалисти, които да подготвят документите за промяна на статута и те да бъдат внесени в МК, където ще бъдат разгледани от специална комисия. Специалистите са убедени, че промяна на статута може да се постигне. Към документите ще бъде приложен и доклада на проф. Маргарита Ваклинова, която извърши разкопки в района на сградата. Те доказват, че там има следи от тракийско време и затова тези разкопки трябва да продължат. „Тази година ще има втори етап на разкопките”, каза Карагенски, предаде Фокус.

От общината се надяват това също да помогне за промяната на статута на сградата. „Идеята е, ако Карлово спечели проект и извърши реконструкция на Куршум джамия, там да се оформи открит музей, където да бъдат изложени всички артефакти на територията на общината.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес