Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиналите във Ватикана за началото на папската конгрегация

04 март 2013, 10:14 часа • 5203 прочитания

Кардиналската колегия на Римокатолическата църква се събира днес на конгрегация. Събранието на висшите духовници е свързано с избора на нов папа след оттеглянето на Бенедикт XVI, съобщи Би Би Си.

След края на консултациите ще бъде назначена серия от тайни гласувания по кандидатурите за нов папа. Конклавът трябва да започне след по-малко от две седмици, а целта е новият папа да бъде избран преди началото на Страстната седмица.

Кардинал Анджело Содано ще председателства първата среща. На нея ще бъдат основните проблеми, засягащи църквата. Другата цел е да могат да се запознаят кардиналите един с друг. Тези действия трябва да помогнат на конклава да избере правилния човек за папския престол. Всеки от кардиналите има право да заяви кои според него са важните въпроси, на които трябва да обърне внимание новият глава на Римокатолическата църква.

Конклавът последва след оттеглянето на Папа Бенедикт XVI след осемгодишна служба като глава на Римокатолическата църква. Той стана първият папа, отказал се доброволно от престола за последните 600 години.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес