Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каракачанов с писмо до македонския президент за поругаването на Каймакчалан

23 септември 2016, 17:13 часа • 3173 прочитания

Аз изпратих писмо на македонския президент и лично го призовавам да вземе мерки, защото неговите уверения, че Македония има добри намерения спрямо България, че ще води нова политика спрямо България, се опровергават всеки ден.

Това каза Красимир Каракачанов председател на ВМРО и съпредседател на ПГ на Патриотичния фронт, във връзка с разпространените снимки във Фейсбук страницата на 59-годишния Миленко Неделковски, който твърди, че е премахнал паметната плоча за загиналите български офицери и войници на Каймакчалан.

„България не може да толерира подобно нещо, което се извършва в 21 век и то от граждани на една държава, която иска помощта на България за членство в НATO и ЕС”, заяви Каракачанов, предаде Фокус.

„Ако македонските власти не вземат мерки този човек да бъде санкциониран, той не само е извършил това престъпление, той се е фотографирал, документирал и се хвали с това. Този човек трябва да бъде наказан по македонските закони”, категоричен е Каракачанов.

„Също така България може да заведе срещу него съдебно преследване. А Божиите закони ще му ги оставим други хора, които ще му ги наложат”, допълни той.

По думите му това нещо не може да продължава и не може да бъде премълчавано. „Очаквам ясна реакция от страна на българското правителство, външно министерство, на нашия посланик в Скопие. Най-малкото което е, че може да връчи една нота в македонското външно министерство, а македонският посланик трябва да бъде извикан още днес в нашето външно министерство и да му бъде връчена провесна нота, с настояване срещу този човек да бъде повдигнато наказателно преследване. Тъй като и в самата Македония разрушаването на паметници е престъпление.

В Македония в продължение на десетилетия се бълва една антибългарска пропаганда и се създават антибългарски настроения, допълни Каракачанов. „Въпреки че официалните власти обясняват как те са благодарни на България затова, че първа е признала Македония, че е помогнала с танкове и пари за преодоляване на кризата в края на 90-те години, официалната политика на Скопие да се унищожава всяко едно нещо, което напомня за българският характер на тази земя и затова, че българите са воювали за свободата на Македония”, даде за пример Красимир Каракачанов.

„Какво се случва – един абсолютен изрод, който се прави на журналист, отиде и поруга един паметник, който освен като паметник на едни загинали герои е и паметник на едни мъртви хора, което не си го позволява никой по света – да поругаеш костите и паметта на едни войници е престъпление, което трябва да бъде наказано”, уточни Каракачанов.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес