Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каракачанов: Не е време за полеви болници, но армията е готова

02 ноември 2020, 08:41 часа • 2181 прочитания

Армията може да се включи с транспортните си средства, полевите си болници. Не мисля, че е дошло време за това. Ефектът ще е по-добър, ако се използват почивни бази и хотели, които са с по-добри условия. Въпросът е, че не достигат кадри. Това коментира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в ефира на BTV по повод ситуацията с разпространението на коронавируса у нас.

В армията заразени са над 300 души, в това число и цивилни служители на Министерство на отбраната. Има няколко висши офицери, единият от които е изписаният вече ген. Петров (бел.ред. - шеф на ВВС). Има още няколко висши офицери, които все още са на лечение в болницата (бел.ред. ВМА), обясни Каракачанов.

Армията е реорганизирана заради коронаиврус още от февруари. "Можем да пропуснем посещение на театър, но армията не може да не защити държавата, защото в момента има коронавирус. В една тежка ситуация на пандемия армията си изпълнява перфектно задълженията. Не можем да спрем подготовката, защото имаме вирус", заяви той.

Той разказа как е бил поставен под карантина преди 2 седмици, след контакт със шефа на ВВС, който постави за кратко в изолация и президента Румен Радев: Прегледа ме ген. Мутафчийски и ми каза да се изолирам, малко по-късно ми се обадиха и от РЗИ. Карантината изкарах леко. Аз никога не съм бил положителен. Към момента всичко е наред, вече имам няколко отрицателни теста, но никой не е застрахован. И затова по-добре вместо да развиваме конспиративни теории - кой го е създал, по-добре да избегнеш една неприятна ситуация, каквато е да се разболееш от COVID-19, каза Каракачанов.

След това разплете казуса с генерал Петров, заради когото Румен Радев беше за кратко под карантина, но след отрицателни тестове шефът на РЗИ София го освободи от карантината. След което беше уволнен от премиера Борисов, както той сам призна от Facebook профила си.

Генерал Петров веднага щом е разбрал, че е с коронавирус, си е останал вкъщи. Първите няколко дни с лечение в домашни условия, после е бил приет в болница заради усложнения. Вече е добре, надявам се, коментира още той.

Кой - кого уведомява в такива случаи? Това е ангажимент на ВМА, която уведомява по ред и президента, и премиера и началникът на генералния щаб и още няколко от офицерите, които са били на това мероприятие.

Трябвало ли е Румен Радев да бъде поставен под карантина - "би следвало сериозно да се замисли по този въпрос", коментира Каракачанов.

Големият проблем е липсата на медицински персонал, заяви Каракачанов. Той подчерта, че ситуацията в здравната система е много напрегната. „Дължим едно уважение на лекарите, които вече половин години са на първа линия. В болниците липсват сестри и санитари. Не може само да се критикува. Не трябва да създаваме истерия срещу лекарите. Трябва да се замислим като граждани дали спазваме мерките и дали сме отишли да помогнем като доброволци“, каза министърът на отбраната и добави: „Можем да разчитаме само на собствените си сили".

"Колко са доброволците, които отидоха в болницата? Хайде да спрем да критикуваме! Ако чакаме някой от Европа или Москва да ни свършат работата, няма да стане! Ние можем да разчитаме само на собствените си сили", каза той.

Попитан за взаимоотношенията между премиера и президента, министърът каза: "Аз мисля, че точно в такива трудни ситуации държавниците трябва да показват държавническо чувство."

Според него има ход в тази посока.

 

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес