Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Капон: Започваме кампания "Не на проекта "Белене""

03 септември 2012, 13:55 часа • 4064 прочитания

ЕНП никога не си е сменяла позицията за или против строителството на АЕЦ "Белене" и затова стартираме единна национална информационна кампания "Не на проекта "Белене", не на ограбването на България", предаде БГНЕС.

Това заяви председателят на ЕНП Мария Капон. Във фокуса на кампанията ще бъде въпросът защо не трябва да се строи централата с държавни пари.

В нашата партия смятаме, че тъй като вече са събрани подписите и по закон референдум ще има, хората да могат да направят информиран избор, допълни Капон. "Не може в рамките на 1 минута някой да отговори с "да" или "не" за проекта "Белене" при положение, че 30 г. българските политици не искат да дадат ясен отговор", поясни тя. ЕНП е за ядрената енергетика, подкрепяме строежа на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" и всички действия за подобряване на енергийната ефективност, но страната ни не може да си позволи да инвестира 20 млрд. лв. в един проект, който е и морално остарял, смята Капон.

При тази сума и при лихва около 5% България ще трябва да плаща годишно от главница и лихви средства в размер на 1 млрд. и 800 млн. лв. "Кажете ми какви пари трябва да печели една такава ядрена централа или просто определени кръгове от БСП имат интерес да бъдат похарчени тези пари на българските данъкоплатци. Защото никой не е видял бюджетирането на проекта, неговата икономическа ефективност - за първи път преди няколко месеца излезе предварителната му оценка от консултанта", коментира Капон.

Ще правим кръгли маси, ще има информационно-рекламни материали, които да могат да достигнат до всички граждани и да направят те своя информиран избор по време на референдума, повтори Капон.

Ние не искаме да имаме доминираща позиция в тази информационна кампания, но смятам, че всички партии в център-дясно трябва да се обединим и да направим коалиция по този въпрос, е позицията на Капон и ЕНП.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес