Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каним и Гърция да участва в проявите за 1000 г. от смъртта на Цар Самуил

25 ноември 2013, 19:30 часа • 36987 прочитания

Министърът на културата д-р Петър Стоянович прие посланика на Република Гърция в България Н. Пр. Димостeнис Стоидис, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата. Министър Стоянович още в началото на разговора изтъкна традиционно приятелските отношения между България и Гърция и посочи, че южната ни съседка за нас е не само дългогодишен партньор, но и пример за добро управление на културното наследство.

По време на срещата, която се проведе в Министерството на културата, д-р Петър Стоянович информира посланик Стоидис за основаването на Националния комитет по повод предстоящото през 2014 г. отбелязване на 1000-годишнината от смъртта на Цар Самуил Български и уточни, че той се оглавява от министър-председателя на Р. България доц. Пламен Орешарски. В Националния комитет по отбелязването на годишнината от кончината на цар Самуил ще има двама зам.-председатели – председателят на БАН академик Стефан Воденичаров и министърът на културата на България. Поканени са и министрите на образованието и науката, на външните работи и на отбраната, очаква се и Негово Светейшество българският патриарх да изпрати свой представител - член на Светия Синод на БПЦ, поясни министър Стоянович . Той разказа на гръцкия дипломат и за сформирания Оперативен организационен комитет по повод годишнината, който се оглавява от изтъкнатия български медиевист акад. Васил Гюзелев, със заместник-председател доц. Людмил Вагалински - директор на Националния археологически институт с музей при БАН. След като запозна посланик Димостeнис Стоидис с предстоящите прояви у нас през 2014 г. по повод 1000-годишнината от смъртта на Цар Самуил Български, министър Стоянович предложи Гърция догодина да участва с изтъкнати свои учени в Международната научна конференция, посветена на годишнината. Гръцкият дипломат посрещна с интерес предложението на министър Петър Стоянович и обеща да предаде тази негова покана на Министерството на културата на Р. Гърция.

В хода на разговора посланик Стоидис съобщи, че през 2014 г. Гърция ще председателства Европейския съюз – инициатива, която ще бъде задължително съпроводена и от редица значими културни мероприятия и прояви, с множество възможности за съвместни изяви и с Р. България. В тази връзка посланикът на Република Гърция у нас Н.Пр. Димостeнис Стоидис помоли министър Стоянович да бъдат обсъдени възможностите за гостуване на гръцка изложба на тема „Морска политика” в престижната Галерия „Средец” на Министерството на културата на Р. България през следващата година. Д-р Петър Стоянович изрази желание България и Гърция да продължат добрия дух на сътрудничество помежду си и подчерта, че при подготовката на изложбения план на Галерия „Средец” на Министерството на културата за 2014 г. ще бъде направено всичко необходимо тази гръцка изложба да се случи.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес